Expertisecentrum Jonge mensen met dementie

Merkt u dat u de laatste tijd anders reageert of dat u zich anders gedraagt? Gaan dingen in het huishouden mis of heeft u moeite met taal? Heeft u (medische) vragen waar u geen goed antwoord op krijgt? Dan kan er sprake zijn van dementie.
Expertisecentrum wijst jonge mensen met dementie de weg
Dementie komt niet alleen voor bij ouderen, maar ook bij jongere mensen. We spreken over jonge mensen met dementie bij mensen die voor hun 65e jaar de diagnose dementie krijgen. Amsta heeft een eigen expertisecentrum voor jonge mensen met dementie. Hier kunt u met al uw vragen terecht. Het expertisecentrum helpt u en uw familie graag om een onnodig lange zoektocht naar de juiste zorg te voorkomen.
De diagnose
Veel huisartsen denken bij jongere mensen met ongeremd of ander onbegrepen gedrag vaak niet als eerste aan dementie. Eerder aan een psychische of psychiatrische stoornis. En vaak ook een burn-out. Hierdoor duurt het vaak lang(er) voordat uw huisarts u voor onderzoek naar het Alzheimercentrum VU mc in Amsterdam verwijst. In dit gespecialiseerde centrum kan de diagnose definitief worden gesteld.
Corry van Montfoort, clustermanager: "Mensen zijn onzeker over wat er aan de hand is. Daarom kan iedereen rechtstreeks bellen. Een verwijzing is niet nodig. Zo nodig komen we op huisbezoek als naasten niet meer weten wat ze met hun partner of ouder met onbegrepen gedrag aan moeten."
De gevolgen van de diagnose dementie op jonge leeftijd zijn ingrijpend. Ook voor uw omgeving. U staat immers vaak nog middenin het leven. Het is goed voor te stellen dat u, uw partner, kinderen en/of andere naasten zich afvragen hoe het nu verder moet. Met werk, de zorg voor het gezin, de financiën, enzovoort. Misschien ook hebt u vragen over de best passende zorg en begeleiding in uw geval.
"De combinatie van wonen en dagbesteding is fijn en waardevol."
Passende dagbesteding voor jonge mensen met dementie
Voor jonge mensen met dementie is speciale zorg nodig. Zo is een zinvolle invulling van de dag voor jongere mensen met dementie vaak heel anders dan voor ouderen. Ze zijn van een andere generatie en hebben dus andere voorkeur voor muziek, gespreksonderwerpen en activiteiten. Daarnaast is er meer behoefte aan fysieke bezigheden. Bij Amsta begrijpen we dat en bieden we u gespecialiseerde dagbesteding aan. Of u nu thuis woont of op een van onze locaties in Amsterdam.
Als thuis wonen met dementie niet meer gaat
Lukt het u, ondanks de ondersteuning van professionele thuiszorg en/of mantelzorgers, niet meer om zelfstandig thuis te wonen? Dan kan uw huisarts, de GGZ, een (tijdelijk) verpleeghuis of een AOC u doorverwijzen naar een van onze gespecialiseerde woningen op onze locaties Jan Bonga en De Beusemaecker in Amsterdam. Hier vindt u kleine afdelingen waar een vast team een vaste kleine groep bewoners begeleidt, behandelt en verzorgt.
Vragen? Bel ons!
Heeft u een vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 020 589 00 50 of stuur een mail naar expertisecentrumjd@amsta.nl. Een verwijzing is niet nodig.
Tip: bekijk voor meer info alvast de handige infographic van ons expertisecentrum voor jonge mensen met dementie hiernaast.
"Iedereen kan rechtstreeks bellen. Een verwijzing is niet nodig."
Dan kunt u ook contact opnemen via e-mail.
Mail het expertisecentrum Jonge mensen met dementie