Over Amsta

Amsta biedt zorg en ondersteuning aan iedereen in Amsterdam die om welke reden dan ook niet in staat is zijn of haar leven op eigen kracht vorm te geven. Aan ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Ook de mensen met complexe ondersteuningsvragen, die moeilijk ergens een plek vinden, zijn welkom bij Amsta. Dat is onze missie.
Klanten van Amsta mogen rekenen op kwalitatief goede zorg, of het nu gaat om dagbesteding, ondersteuning thuis of wonen bij Amsta.
Amsta is er voor Amsterdammers die complexe, zware zorg nodig hebben. Daar zijn we goed in. En daar we willen nog beter in worden. Met onze meerjarenambitie geven we aan hoe we dat willen bereiken. We hebben onze ambities samengevat en uitgetekend in 5 platen.
Download onze meerjarenambitie 2019-2022Onze visie
Soms brengt het leven mensen in een situatie waarin zelfstandig functioneren niet langer gaat. Als ondersteuning door naasten niet meer voldoende is, kunnen mensen voor wonen, zorg en welzijn terecht bij Amsta. Amsta is er voor ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en anderen in Amsterdam die een extra steuntje in de rug nodig hebben.
Eigen regie
Bij Amsta gaan wij er vanuit dat mensen zelf graag sturing geven aan hun leven en daar waar mogelijk de verantwoordelijkheid voor nemen. In kleine en grote zaken. Het verduidelijken van de ondersteuningsvraag is dan ook een essentiële start voor de relatie die wij opbouwen met de cliënt en diens naasten. Met onze energie en betrokkenheid sluiten wij aan bij de belevingswereld en de gewenste levensstijl van de cliënt. Daarom is ons werk per definitie altijd maatwerk.
Vrijheid en zelfbeschikking
De balans tussen de vrijheid om eigen keuzes te maken en de kwaliteit en veiligheid van zorg is een belangrijk onderwerp van gesprek tussen de cliënt, de naasten van de cliënt en de professionele zorgverlener. Wij gaan met de klant op zoek naar ruimte en vrijheid voor de cliënt waar dit de autonomie en de kwaliteit van leven ten goede komt.
Warmte, betrokkenheid en begrip
Op het moment dat mensen bij Amsta komen, gaan zij en hun naasten dikwijls door een proces van loslaten en rouw om het verlies van de eigen mogelijkheden. Soms kampen zij met lichamelijke pijn en sociale problematiek en worden zij geconfronteerd met existentiële vragen. In deze omstandigheden zijn warmte, betrokkenheid en begrip net zo belangrijk als professionele en praktische ondersteuning. Daarom staat de zorgrelatie bij ons centraal.
Meedenken en meedoen
Amsta ziet de inspraak en medezeggenschap van cliënten als vanzelfsprekend voor het organiseren van de gewenste zorg. Wij faciliteren cliënten om mee te denken over de gewenste ondersteuning en woonmogelijkheden. De samenwerking met naasten, mantelzorgers en vrijwilligers is onmisbaar. Mantelzorgers hebben vaak een jarenlange relatie met de cliënt en dragen daarom bij aan het welzijn van de cliënt. Voor het invullen van de eigen leefstijl van onze cliënten is een actieve inzet van de mantelzorgers voorwaarde.
Zorg op zijn Amsterdams
Wij ondersteunen onze klanten om in contact te blijven met de samenleving waarin zij opgegroeid zijn en hebben geleefd. Cliënten maken deel uit van de Amsterdamse samenleving en van de buurt waarin zij wonen. Amsta biedt zorg op bijzondere, veelal historische locaties verspreid over Amsterdam. De locaties hebben ieder hun eigen kleur en sfeer die samen met cliënten en familie wordt vormgegeven. Cliënten worden uitgenodigd gebruik te maken van de mogelijkheden die de stad biedt en er wordt aansluiting gezocht met buurtgenoten en welzijnsinitiatieven in de wijk. We zijn thuis in de stad en werken intensief samenwerking met andere zorginstelling en de gemeente.
Klantgericht aanbod
We bieden zorg aan voor vijf klantgroepen zodat we de zorg zo inrichten dat deze het beste aansluit bij de behoefte van onze cliënten.
- 'Leven op stadse wijze' is voor bewoners die intensieve zorg nodig hebben en zo zelfstandig mogelijk hun leven voortzetten zoals ze dat gewend waren.
- We bieden binnen deze klantgroep zorg voor jonge mensen met dementie, bewoners met het syndroom van Korsakov, ouderen met een LHBTI-achtergrond en ouderen met psychiatrische achtergrond.
- Amsta heeft expertisecentra voor deze doelgroepen. We bieden onze uitgebreide kennis, ervaring en behandeling aan onze bewoners. En we delen deze ook graag met anderen zoals zorgprofessionals, kenniscentra of andere belangstellenden.
- 'Leven in een kleine groep' geeft ouderen met dementie een beschermde leefomgeving.
- 'Leven met de wijk' biedt specialistische dagbesteding en een gezellig leefomgeving.
- Amsta Herstel is er voor tijdelijk verblijf als thuis wonen even niet meer gaat en revalidatie.
- Amsta Karaad biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.
Ga naar het doorklikbare organogram