Expertisecentrum Dementie en Zeer Ernstig Probleemgedrag (D-ZEP)
Experts in dementie en onbegrepen probleemgedrag
Dementie kan zich op verschillende manieren uiten. Soms ontstaat hierbij zeer ernstig probleemgedrag. Of beter gezegd: onbegrepen gedrag, want vaak is er een onderliggende oorzaak, zoals een psychose, depressie of angst. Het leren begrijpen en behandelen van zeer ernstig probleemgedrag vraagt om specialistische kennis die de reguliere zorg vaak niet of onvoldoende heeft. Amsta’s expertisecentrum voor dementie en zeer ernstig probleemgedrag (d-zep) is er voor deze groep cliënten.
Wat houdt dementie en zeer ernstig probleemgedrag in?
Zeer ernstig probleemgedrag kan vele vormen aannemen. Denk aan depressief, angstig en apathisch gedrag, maar ook aan psychotisch en rusteloos gedrag. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot impulsief, sociaal ongepast en dwangmatig gedrag in de vorm van gillen, schelden, dingen overhoop gooien, het pakken van andermans spullen uit verzamelwoede, handtastelijkheid of seksueel intimiderend gedrag. Probleemgedrag kan erg belastend en soms zelfs gevaarlijk zijn. Voor de persoon met dementie zelf, maar ook voor mensen in zijn/haar omgeving. Het gedrag wordt ervaren als onvoorspelbaar, lastig te beïnvloeden of moeilijk te hanteren. Bij naasten en andere betrokkenen, zoals zorgpersoneel, kan dit zorgen voor een gevoel van machteloosheid of zelfs angst.
Amsta expertisecentrum dementie en zeer ernstig probleemgedrag
Ons expertisecentrum biedt specialistische kennis en behandeling op maat voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag. Dit kan op twee manieren:
- Consultatie en advies in de regio, in de intramurale woonsetting van de cliënt. Dit kan een locatie van Amsta, maar ook een van een andere zorginstelling zijn. Ons expertisecentrum is er voor de hele regio die loopt van Amsterdam onder het IJ tot en met Flevoland en Het Gooi. Het expertteam komt ter plaatse en werkt nauw samen met het eigen behandelteam. De regie blijft bij de behandelaar van de cliënt.
- Tijdelijke opname: indien ambulante ondersteuning ontoereikend is, kan de cliënt tijdelijk opgenomen worden op de intramurale D-ZEP afdeling Oostenburg 5/6 op het Dr. Sarphatihuis. Hiervoor is een ZZP-7 indicatie in combinatie met een artikel 21 of IBS (of RM) nodig.
Tijdelijke opname D-ZEP in Amsterdam
Multidisciplinair expertteam Dementie en Zeer Ernstig Probleemgedrag
Goede en professionele zorg voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag vraagt om verschillende expertises. We werken dan ook met een multidisciplinaire zorg- en behandelteam van verpleegkundigen, verzorgenden IG, helpenden, medewerkers welzijn, activiteitenbegeleiders, een muziekagoog, specialist ouderengeneeskunde, GZ-Psycholoog, fysiotherapeut en ergotherapeut.
Onze experts werken intensief samen om de kwaliteit van leven van cliënten verbeteren. Door goed te observeren en te onderzoeken kijken we naar de oorzaken van het probleemgedrag en de specifieke behoeften van de cliënt. Daarna wordt in samenspraak met alle disciplines gekeken welke benadering en behandeling het beste past. Samenwerking met naasten is in dit proces erg belangrijk.
De medewerkers van het expertisecentrum zijn specifiek opgeleid voor het werken met de doelgroep en zetten zich continu in voor het verbeteren van de zorg. Zo vinden regelmatig scholingen plaats, bijvoorbeeld in de-escalatie technieken. Daarnaast doen we onderzoek en wisselen we kennis uit met andere zorginstellingen.
Op onze gespecialiseerde afdeling vangen wij mensen op met dementie en zeer ernstig probleemgedrag, die elders niet terecht kunnen. Als team proberen we de veiligheid te waarborgen en onderzoeken waar het gedrag precies vandaan komt
Persoonlijke en liefdevolle zorg
Bij Amsta staan we voor persoonlijke en liefdevolle zorg. We gaan daarbij altijd uit van de wensen, behoeften mogelijkheden van de cliënt. Wij oordelen niet over het probleemgedrag, maar erkennen de complexiteit voor zowel de cliënt als zijn systeem en proberen de lijdensdruk te verminderen voor alle betrokkenen.
Samenwerking met naasten
Wij betrekken naasten actief. Zij kennen de cliënt het beste en zijn een belangrijke informatiebron bij het bieden van zorg en behandelingen. Verder is er uitleg, steun en op indicatie wordt gekeken of ondersteuning bij de zorg van naasten op de D-ZEP afdeling passend is.
Na een tijdelijke opname
Soms is een tijdelijke opname nodig. Na deze tijdelijke opname keert de cliënt, indien mogelijk, terug naar waar hij of zij voor de interventie woonde. Vóór opname worden daarom afspraken gemaakt over de terugkeergarantie. Tijdens het verblijf is er voortdurend contact over de voortgang van de behandeling met de naasten en, wanneer de cliënt van een andere afdeling komt, de betreffende afdeling en de behandelaar. Voor de terugkeer vindt er een overdracht plaats naar het eigen behandelteam en is er begeleiding met warme nazorg. Als terugkeer niet mogelijk blijkt wordt samen gekeken naar een passende vervolgplek.
Tip: Lees ook dit artikel over de zorg door ons expertisecentrum D-ZEP.
Meer informatie voor verwijzers
Heeft u vragen of wilt u een cliënt aanmelden? Neem dan contact op met ons Cliënt Service Bureau. Bel naar: 020-5890050, of mail naar: adviesenplaatsing@amsta.nl.
Ons triageteam, gespecialiseerd in complexe doelgroepen, beoordeelt of cliënten in aanmerking komen voor behandeling vanuit het expertisecentrum (ambulant of tijdelijke opname), of dat een ander specialisme beter aansluit.
Landelijk kennisnetwerk D-ZEP
Op de website van het landelijke kennisnetwerk vindt u meer informatie over dementie en zeer ernstig probleemgedrag voor professionals en naasten www.d-zep.nl