Expertisecentrum Korsakov
Zorg op maat
Amsta 's Regionaal Expertisecentrum Korsakov biedt hulp bij het vinden van zorg, begeleiding, behandeling en de juiste vorm van wonen voor mensen met het syndroom van Korsakov. Verder wisselen we als regionaal expertisecentrum kennis uit en bieden we advies aan andere verpleegtehuizen.
Daarbij houden wij rekening met de fase en ernst van de aandoening. Het regionaal expertisecentrum Korsakov is er voor hulpverleners, zorginstellingen, cliënten en hun naasten.
De behandeling en begeleiding is gericht op:
- lichamelijk herstel
- verminderen of stabiliseren van cognitieve, psychische en psychiatrische stoornissen.
- herstel van onafhankelijkheid en zelfstandigheid.
In de gespecialiseerde centra voor dagbesteding De Werkplaats van De Poort en De Jutterij van De Beusemaecker kunnen cliënten met het syndroom van Korsakov terecht voor een zinvolle dagbesteding. Ook werken we continue aan het verbeteren en innoveren van onze zorg. Zo ontwikkelden we samen met Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam een app die mensen met Korsakov helpt om hun dag te structureren.
Regionaal expertisecentrum Korsakov
Om de zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov verder te ontwikkelen én wetenschap en praktijk meer met elkaar te verbinden, is er een landelijk expertisenetwerk Korsakov opgericht. Amsta maakt onderdeel uit van dit netwerk als Regionaal Expertisecentrum.
Zorg, behandeling, kennisontwikkeling en advies
Als regionaal expertisecentrum heeft Amsta – naast het geven van directe zorg en behandeling aan mensen met Korsakov - de taak om de kennis en kunde over deze doelgroep te ontwikkelen en te verspreiden. Ook adviseren we medewerkers van andere verpleeghuizen. Het netwerk verstrekt daarnaast via het Korsakov Kenniscentrum informatie en biedt opleidingen aan over Korsakov-zorg.
Bekijk ons uitgebreide zorg- en behandelaanbod voor mensen met Korsakov
Ik heb mijn familie terug en mijn eigen plek met meer zelfstandigheid
Groeien dankzij de juiste zorg en begeleiding
Korsakov is een hersenbeschadiging en daarom helaas niet terug te draaien. Maar met de juiste zorg en begeleiding kunnen sommigen die aan het syndroom lijden wel groeien. Zo vocht Bianca Okkerse zich een weg terug naar het herstel van zoveel mogelijk zelfstandigheid. Na 19 jaar op straat woont ze nu in een eigen studio bij Amsta en reist ze elke dag naar de werkplaats van Amsta. Ze heeft nu een eigen plek en meer zelfstandigheid. Lees hier haar verhaal.
Studenten en Amsta maken apps voor mensen met Korsakov
Dagblad Trouw schreef in september 2020 over hoe de app bewoners helpt zelfstandiger te worden: "Deze app leert Korsakov-patiënt Jan (64) weer de krant halen en strijken"
Onderzoek
Als expertisecentrum doen we veel onderzoek en werken we samen met universiteiten en het Korsakov Kenniscentrum. Om zo de kennis rondom dit onderwerp te vergroten en meer inzicht te krijgen. Zo doet Roeline Biemond, GZ psychologe bij Amsta, promotieonderzoek om de behandeling en begeleiding van bewoners Korsakov te verbeteren.
Signalering en advies
Voor vragen en advies kunt u terecht bij ons Expertisecentrum Korsakov: expertisekorsakov@amsta.nl / 020-5890050. Verwijzers (artsen) kunnen hier het aanmeldformulier downloaden.
Stuur ons een e-mail met uw vraag over het syndroom van Korsakov.