LHBTI ouderenzorg
Bij Amsta kan je gewoon jezelf zijn
Met de Roze Loper laat Amsta zien dat er aandacht is voor homoseksualiteit en andere vormen van seksuele voorkeur. Alle onze verpleeghuizen en woon- en zorgcentra zijn in het bezit van een Roze Loper. Amsta is de eerste zorginstelling in Amsterdam waar dat voor geldt. Ook is Amsta de eerste organisatie in Nederland met een LHBTI-woning: Rozeneiland, in het Dr. Sarphatihuis.
Rozeneiland: gewoon jezelf zijn
Het Dr. Sarphatihuis wil een woonvoorziening zijn voor alle oudere inwoners van Amsterdam. Je komt er bewoners tegen uit alle lagen van de bevolking, dat is een van de charmes van het huis. In 2016 opende Rozeneiland haar deuren, een woning voor LHBTI’ers. Zodat LHBTI-ouderen samen kunnen wonen en leven op een manier die past bij hun verleden, gewoontes, thuissituatie en geaardheid. Bij Amsta willen we dat roze ouderen gewoon zichzelf kunnen zijn. Weten hoe het is om op Rozeneiland te wonen? Bekijk dan de film hieronder en lees dit mooie verhaal van bewoonster Yoa.
Wonen op Rozeneiland
Oops, wil je deze YouTube video bekijken?
Accepteer onze cookies zodat je deze snel kunt zien.
Cookie-instellingen aanpassenRoze activiteiten
Middels vrolijke en informatieve activiteiten voor bewoners en korte trainingen voor personeel, werken we aan meer openheid en acceptatie van seksuele diversiteit. Binnen Amsta zijn er roze ambassadeurs actief, dit zijn medewerkers die zich inzetten voor het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit; homoseksualiteit, biseksualiteit of transgender zijn. Vaak genoeg zien we dat bewoners van gedachten willen wisselen over dit onderwerp. Kan ik nog mezelf zijn in mijn nieuwe huis? Heb ik het goed gedaan toen mijn zoon of dochter ‘uit de kast’ kwam? De roze ambassadeurs organiseren wisselende activiteiten rondom dit thema.
Roze ouderen moeten weten dat ze op onze afdeling terecht kunnen en dat ze dus niet bang hoeven zijn om terug de kast in te moeten
Wat is een Roze Loper?
In 2008 reikte het COC Nijmegen voor de 1e keer aan zes woonzorgcentra de Roze Loper uit als prijs voor instellingen die aandacht besteden aan kortweg gezegd: homoseksualiteit. Sindsdien is de Roze Loper het symbool voor homovriendelijke ouderenzorg.
Hoe verdien je de Roze Loper?
In samenwerking met Kiwa (een certificerende instelling voor de zorg) is de Roze Loper Tolerantiescan ontwikkeld. Dit is een hoogwaardig kwalitatief instrument geworden, waar Amsta graag gebruik van maakt. Deze ontwikkeling is mede mogelijk gemaakt dankzij het Ministerie van VWS. Initiatiefnemer Clem Bongers en de projectgroep Senioren zijn de drijvende kracht achter deze prijs in Nijmegen en het stimulerende voorbeeld voor de Consortium partners (ANBO, COC Nederland, Movisie en Vilans), zij maken zich hard voor de landelijke uitrol van de Roze Loper als certificaat. Inmiddels ook over de landsgrenzen: naar Duitsland.