Amsta-expertisecentrum jong dementie krijgt keurmerk voor goede zorg: “Het is zó belangrijk dat jonge mensen met dementie zich waardevol en nuttig blijven voelen”
Stel je voor: je bent nog geen zestig, hebt een baan en een gezin, en dan blijk je dementie te hebben. Een vreselijk scenario dat voor zo’n 15.000 Nederlanders werkelijkheid is. Bij Amsta’s expertisecentrum voor Jonge mensen met dementie kunnen zij (en hun familie) terecht voor dagbesteding, wonen en advies. Zorgcoördinator Fatina Moukaddim en specialistisch begeleider i.o. Robin Jansen vertellen over wat het expertisecentrum doet en waarom het onlangs het PREZO-keurmerk ontving.
Zo lang mogelijk eigen regie
“Vergeleken met ouderen met dementie kunnen jonge mensen met deze ziekte nog veel zelf”, zegt Fatina. “We ondersteunen deze mensen om, tot waar mogelijk, actief en zelfredzaam te blijven. Zo behouden ze zo lang mogelijk dat stukje eigen regie. Daarbij kijken we door de sluier van de ziekte heen. Wat zien we dat iemand nog kan, ondanks dat diegene ziek is?”
Dagbesteding als vertrouwde start
Voor ondersteuning van het expertisecentrum kunnen cliënten en familie al in het beginstadium aankloppen. Robin: “We zijn er ook voor jonge mensen met dementie die nog thuis wonen. Zo hebben we hier binnen De Beusemaecker een hele fijne dagbesteding: De Jutterij.”
Robin legt uit: “Dagbesteding is belangrijk voor jonge mensen met dementie. Kort daarvoor zaten ze nog in de levensfase, waarin ze expert waren in hun vak, waarin ze bijdroegen aan de samenleving en waarin ze er konden zijn voor de mensen om hen heen. Dat is opeens weg. Met dagbesteding geven we ze het gevoel dat ze nog steeds waardevol en nuttig zijn. We hebben hier bijvoorbeeld een groep mannen die graag klussen, dingen in elkaar zetten en weer mooi maken.”
Op de dagbesteding komen niet alleen mensen van buiten, maar ook cliënten die op een van de zes woongroepen binnen De Beusemaecker wonen. “Dagbesteding is vaak een prettige eerste stap voor mensen die het zorgproces ingaan. Zo gauw er opname nodig is, is de stap minder groot. Veel van de mensen met wie ze gaan samenwonen, kennen ze dan al.”
Jonge mensen met dementie kunnen nog veel zelf. We ondersteunen deze mensen om, tot waar mogelijk, actief en zelfredzaam te blijven.
Meer oog voor persoonlijke aandacht
Het expertisecentrum staat in alles voor zorg op maat. Dat bewijzen ze ook op de woongroepen in De Beusemaecker. Fatina: “We kijken niet alleen naar de mens zoals we die nu zien, maar hebben ook aandacht voor wat iemand met zich meebrengt. Waar stond iemand voor? Welke normen en waarden, welke cultuur en religie? Door daar alle oog voor te hebben, kunnen we onze zorg veel beter op hen afstemmen en daar varen cliënten wel bij.”
Dat die persoonsgerichte zorg werkt, blijkt: “Een dochter van een Marokkaanse vrouw kwam hier, toen ze merkte dat haar moeder op een andere zorglocatie steeds stiller werd. Door haar moeder persoonlijke aandacht te geven met oog voor wie ze is, hebben we het samen voor elkaar gekregen dat ze weer ging praten.”
Een open deur voor familie en vrienden
Familie en vrienden zijn sowieso van harte welkom om een belangrijke rol te blijven spelen in het leven van hun dierbare. Fatina: “Ze gaan mee op uitjes en we nodigen hen uit om te komen eten. Dat werkt heel goed. Eten verbindt. Je ziet mooie gesprekken ontstaan tussen mensen met verschillende achtergronden.”
Behalve voor informele bijeenkomsten wordt de familie ook jaarlijks uitgenodigd voor overleg over de zorg en voor informatieavonden met uitleg over de ziekte en de behandelmethodes. Daarbij is er altijd ruimte voor vragen.
Kennis delen
De medewerkers van het expertisecentrum delen hun kennis ook met familie, deskundigen en zorgorganisaties van buiten Amsta. Huisartsen kunnen bijvoorbeeld een van de behandelaars in consult vragen. En een psycholoog van het expertisecentrum beantwoordt als lid van een expertgroep vragen over deze speciale vorm van dementie.
Robin: “Ook organiseren we regelmatig een expertisetafel voor vragen, verzoeken en casussen. In principe kan iedereen hiervoor contact met ons opnemen. Behalve ikzelf zitten aan die tafel een psycholoog, arts, specialist ouderengeneeskunde, de clustermanager en onze casemanager.”
Die momentjes van connectie maken mijn werk het mooiste dat er is.
‘Michelin-ster’ voor goede zorg
Robin en Fatina zijn bijzonder trots op het PREZO-keurmerk dat het expertisecentrum voor Jonge mensen met dementie onlangs ontving. Dit keurmerk is een soort van Michelin-ster voor goede persoonsgerichte zorg. Robin: “Twee auditoren hebben een dag meegekeken, zagen documenten zoals de zorgleefplannen in en spraken met collega’s, familieleden en bewoners over hun ervaringen.”
Volgens Fatina is het keurmerk een mooie erkenning: “De auditors gaven ons het compliment dat we er alles aan doen om onbegrepen gedrag te begrijpen. Met een heel team zijn we bijvoorbeeld bezig geweest om een Turks vertaalboekje met tekst en pictogrammen te maken. Zo kunnen mensen die door de dementie weer in hun moedertaal communiceren, zich toch uiten.”
Verbonden als gelijken
Robin vult aan: “In het eindrapport kwam ook naar voren hoe goed wij onze bewoners kennen en hoe we ze behandelen als gelijken. Dat was fijn om te horen, omdat het daar voor ons ook om draait. Gewoon de tijd nemen als iemand erdoorheen zit. Samen een stille plek zoeken en even praten. Dat kan een hele opluchting zijn als iemand ergens mee zit. Die momentjes van connectie met mensen die door de samenleving al een beetje zijn afgeschreven, dat maakt mijn werk het mooiste dat er is.”
Meer weten over ons expertisecentrum voor Jonge mensen met dementie?
Wil jij ook van betekenis zijn voor deze groep mensen? En doorgroeien en leren. We hebben interessante banen voor je.
Kijk hier voor onze vacatures