Justitieel team (JUST)

Het Justitieel Team (JUST) van Amsta Karaad behandelt en begeleidt mensen met een licht verstandelijke beperking die in aanraking zijn geweest met justitie.
Zo’n 40% van de gedetineerden heeft een licht verstandelijke beperking (LVB). Voor hen is het niet eenvoudig om na detentie weer een plek in de maatschappij te vinden. Het JUST-team van Amsta Karaad ondersteunt hen daarbij.
Voor wie?
Het Just-team staat klaar voor Amsterdammers en bewoners uit de omgeving Zaanstreek Waterland en Kennemerland met een licht verstandelijke beperking die in aanraking zijn gekomen met justitie. Daarnaast kan bij hen verslaving of psychiatrische problemen een rol spelen.
We werken in de regio's Amsterdam Amstelland, Zaanstreek Waterland, en Kennemerland. We staan ook klaar voor mensen bij wie een verstandelijke beperking niet is vastgesteld maar die wel gebaat zijn bij deze (op lvb geënte) aanpak.
24/7 ondersteuning
Onze cliënten hebben niet alleen overdag begeleiding nodig, maar ook ’s avonds of in het weekend. Met ‘Blended Care’ kunnen we onze cliënten 24/7 ondersteuning bieden. Onder kantoortijd staan onze ambulant begeleiders voor hen klaar. Buiten kantoortijden zijn begeleiders van Digicontact op afstand bereikbaar via beeldbellen. Zo kunnen cliënten terecht voor ondersteuning, op de momenten dat die echt nodig is.
Een succesvol voorbeeld
Meneer V is via de reclassering bij JUST aangemeld. Hij heeft verschillende keren in een inrichting voor stelselmatige daders gezeten.
Meneer V. verviel steeds weer in kleine inbraken en overlastgevend gedrag. Hij was wars van hulp en vulde zijn dagen op een bankje in het Oosterpark met vrienden.
Just heeft gekozen voor een open benadering, heeft de regie bij hem neergelegd en heeft steun gegeven op moeilijke momenten.
Nu volgt hij vier dagen in de week dagbesteding, er zijn geen overtredingen en boetes meer en komt op alle afspraken. Zijn huis is zijn veilige plek geworden.
Wat willen we bereiken?
Wij slaan een brug tussen justitie en de maatschappij. Ons doel is dat onze cliënten weer een volwaardige plek in de maatschappij kunnen vinden. Daarmee verkleinen we de kans op terugval.
Onze aanpak
Continuïteit in de ondersteuning tijdens en na detentie is voor ons de sleutel. We bieden praktische ondersteuning op alle leefgebieden zoals wonen, dagbesteding, financiën en psychosociale begeleiding, maar ook bijvoorbeeld het herstellen van familieverbanden en voorkoming van eenzaamheid.
Binnen het team werken hbo-opgeleide begeleiders en behandelaren - gedragswetenschappers en gz-psychologen – samen. Hierdoor kunnen we snel een behandeling inzetten, als dat nodig is.
Werken aan doelen, ook ’s avonds en in het weekend
We werken samen met onze cliënt aan specifieke doelen. De begeleiding op afstand van Blended Care kan daar bij helpen. We zetten die bijvoorbeeld in bij het bouwen aan een dagritme, om een luisterend oor te bieden in de avonden en weekenden, voor extra ondersteuning tijdens een crisis, om te leren omgaan met emoties of om hulp te bieden bij het afkicken van een verslaving. De cliënt en de ambulant begeleider stellen de doelen samen op.
We starten liefst zo vroeg mogelijk
We starten de begeleiding bij voorkeur al aan het begin van de maatregel/detentie. De ambulant begeleider kan dan al vanuit de penitentiaire inrichting ambulante zorg bieden. Zo kunnen we snel een band opbouwen en praktische zaken regelen, zoals woonruimte, werk of dagbesteding of financiën. Dat vermindert de kans op recidive.
Contact
Voor meer informatie over plaatsing of aanpak, neem gerust contact op met het JUST-team: 085-0014598 of via just@amsta.nl
'Af en toe mis ik de kracht om door te gaan'
Oops, wil je deze YouTube video bekijken?
Accepteer onze video cookies zodat je deze snel kunt zien
Cookie-instellingen aanpassenBekijk hier hoe de hulp op afstand van DigiContact werkt. Sonja (geen cliënt van Just) krijgt ambulante begeleiding van Amsta via de GGZ. Regelmatig komt de ambulant begeleider Karin bij haar langs om te kijken hoe het gaat. Daarnaast maakt Sonja gebruik van DigiContact.