Onderzoek bij Amsta verbetert de kwaliteit van de zorg
Bij Amsta zien we dat onderzoek de kwaliteit van zorg verbetert. We vinden het belangrijk dat bewoners direct effect merken van het onderzoek, of dat we er zelf van leren. Onderzoek helpt ook om medewerkers te binden en boeien. Want zelf onderzoek doen is leuk en leerzaam!
Onderzoek in vele vormen
Bij onderzoek wordt vaak gedacht aan de universiteit en wetenschappelijk onderzoek. Maar er zijn meer vormen van onderzoek. Bijvoorbeeld praktijkonderzoekers doen op laagdrempelige wijze onderzoek naar onderzoeksvragen vanuit hun eigen afdeling. Ze brengen iets wat opvalt in kaart en onderzoeken hoe dit beter kan.
Van ‘Samen Rijker’ tot onderzoek naar huisdieren
Op de website lees je per thema of doelgroep welke onderzoeken lopen. Enkele voorbeelden:
- Het project ‘Samen Rijker’ onderzocht hoe we het leven van bewoners met dementie rijker maken. Hoe zorgen we ervoor dat familie en vrienden zich zo welkom mogelijk voelen in het verpleeghuis? In het project is een methode ontwikkelt om samen te werken met naasten. Hier lees je meer.
- De ergotherapeut voor jonge mensen met dementie onderzoekt wat het effect is van prikkels op gedrag. Hoe ontvangt een bewoner informatie uit zijn omgeving en reageert de bewoner erop? Dit wordt nu onderzocht, lees meer hier.
- Welk effect hebben huisdieren op een bewoner met Korsakov? Uit dit onderzoek bleek dat bewoners zich erg verantwoordelijk voelen voor de huiskatten. Hierdoor waren ze meer in de huiskamer en waren de bewoners actiever. Ook op honden reageren bewoner alert. Daarom nemen collega’s van het zorgteam regelmatig hun hond mee. Lees meer hier.
- In het project 'Leren en verbeteren in de verpleeghuiszorg’ onderzoeken we samen met het Ben Sajet Centrum hoe we in de Amsterdamse regio meer goed gekwalificeerde zorgprofessionals kunnen krijgen. Welke onderwijsinnovaties dragen bij aan een beter leer-werkklimaat? En van welke innovaties profiteren niet alleen leerlingen en stagiaires, maar ook de zorgprofessionals? Dit heeft onder meer geleid tot het ontwerp van ‘de leer-werkplek van de toekomst’: een Leer- en Innovatie Netwerk (LIN). Lees meer hier.
Participatie door bewoners en naasten
Bewoners en naasten kunnen niet alleen zelf ideeën aandragen, we houden hen ook graag op de hoogte van onderzoeken die lopen op hun afdeling. Dit doen we via huiskamergesprekken en spiegelgesprekken. We betrekken ook de cliëntenraden bij onderzoek.
Een voorbeeld van bewonersparticipatie
Op de afdeling Korsakov van locatie De Beusemaecker bespreken we onderzoek standaard tijdens de huiskamergesprekken. Bewoners kunnen zich dan aanmelden voor foutloos leren en aangeven welke vaardigheden ze willen leren. Verder hebben we op deze afdeling de poster met de resultaten van het huisdierenonderzoek gepresenteerd. Zo nemen wij bewoners mee en geven zij input.
Ben je benieuwd wat we nog meer doen op het gebied van onderzoek? Bekijk de onderzoekssite!
Onderzoek bij AmstaNeem dan contact op via wetenschapscommissie.
wetenschapscommissie@amsta.nl