Onderzoek jonge mensen met dementie
Praktijkonderzoek en bijdragen aan landelijk onderzoek
De locaties Jan Bonga en De Beusemaecker leveren structureel een bijdrage aan landelijk onderzoek onder (jonge) mensen met dementie. We hebben meegedaan aan de BEYOND studie voor validering van de interventie GRIP op probleemgedrag (Radboudumc). Op dit moment verzamelen we data voor het onderzoek naar het weigeren van eten en drinken (Radboudumc).
Ook binnen het expertisecentrum Jonge mensen met dementie zetten we in op praktijkonderzoek. Onlangs is de ergotherapeut gestart met een onderzoek naar sensorische informatieverwerking.
Alle onderzoeken van het expertisecentrum op een rij
Onderzoek afweergedrag tijdens eten en drinken
Wanneer een bewoner het hoofd wegdraait bij eten en drinken, de mond weigert te openen of eten weer uitspuugt, heet dit afweergedrag. Dit gedrag zorgt ervoor dat de bewoner minder eet of drinkt. Om hier beter zicht op te krijgen, is het Radboudumc gestart met een onderzoek. Doel is om de aard en omvang, de complexiteit, de interpretatie en het besluitvormingsproces in kaart te brengen. Amsta helpt bij de dataverzameling. Dit gebeurt op de afdelingen Jonge mensen met dementie, en op de afdelingen waar oudere mensen met dementie wonen. Deze afdelingen worden een jaar gevolgd.
- Status van het onderzoek: lopend
- Onderdeel van: Radboudumc
Onderzoek sensorische informatieverwerking bij zeer complex probleemgedrag
De ergotherapeut van het expertisecentrum startte met een onderzoek naar de invloed van sensorische informatieverwerking en video-interactie bij zeer complex probleemgedrag van mensen met dementie op jonge leeftijd. De zintuigelijke prikkelverwerking bij mensen met een dementieel syndroom of andere degeneratieve hersenaandoening verandert. Dit kan een oorzaak zijn van gedragsproblemen.
In dit onderzoek brengen we de informatie die iemand ontvangt, vanuit verschillende zintuigen en de reactie hierop in kaart. Op basis hiervan kijken we naar de mogelijkheden voor behandeling. Denk bijvoorbeeld aan het versterken of verminderen van prikkels. Het multidisciplinaire team bespreekt de observaties om stapsgewijs interventies toe te passen.
- Status van het onderzoek: lopend
Studie grip op gedrag
Moeilijk hanteerbaar gedrag komt veel voor bij verpleeghuisbewoners met dementie op jonge leeftijd. Dit heeft gevolgen voor het welzijn van de persoon met dementie en de werkbelasting van zorgteams. Daarnaast kan moeilijk hanteerbaar gedrag leiden tot een directe toename in de kosten van medicijngebruik (psychofarmaca), maar ook tot een indirecte toename van zorgkosten, bijvoorbeeld door een toename in ziekteverzuim bij zorgmedewerkers.
De GRIP-studie onderzocht het effect van een interventie gericht op de behandeling van moeilijk hanteerbaar gedrag. De interventie bestond uit een scholingsprogramma en een zorgprogramma. Het zorgprogramma voorziet in een systematische en multidisciplinaire werkwijze voor de signalering, analyse, behandeling en evaluatie van moeilijk hanteerbaar gedrag. Amsta heeft de interventie toegepast. Uit de studie kwam naar voren dat de interventie niet leidt tot een afname van moeilijk hanteerbaar gedrag of tot minder werkdruk voor zorgmedewerkers.
- Status van het onderzoek: afgerond in 2019
- Onderdeel van: Radboudumc
Meer informatie?
Wilt u meer weten over de onderzoeken rond jonge mensen met dementie? Neem dan contact op met Caroline Muthert: c.muthert@amsta.nl.