Onderzoek expertisecentrum Gerontopsychiatrie
Op zoek naar zingeving en hoe om te gaan met probleemgedrag
In het expertisecentrum Gerontopsychiatrie woont een kleurrijke groep mensen. De bewoners zijn meestal jonger dan de gemiddelde verpleeghuisbewoner en kunnen daarmee ook andere behoeften hebben. Ze kunnen vanwege hun psychiatrische problematiek niet langer thuis wonen, maar hebben vaak nog een leven voor zich. Vanuit het expertisecentrum Gerontopsychiatrie onderzoeken we hoe we deze mensen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen, zodat zij een waardevol leven leiden. We doen onderzoek rondom een zinvolle daginvulling en het omgaan met probleemgedrag.
Daarnaast draagt Amsta bij aan het onderzoek van externen. Zo nam Amsta deel aan het onderzoek van Atlant naar persoonlijkheidsstoornissen in het verpleeghuis.
Alle onderzoeken van het expertisecentrum op een rij
Onderzoek naar zinvolle dagbesteding
Het kenniscentrum Gerontopsychiatrie heeft het nieuwe zorgprogramma vastgesteld. Speerpunt is de ‘herstelondersteunende zorg’, waarbij niet de ziekte maar de persoon centraal staat. Door bijvoorbeeld meer aandacht te besteden aan andere rollen, wordt de ziekterol kleiner. Ook het bieden van hoop en zingeving ondersteunt bij herstel.
Zorgmedewerkers van verschillende Amsta-afdelingen Gerontopsychiatrie hebben, in het kader van hun Topcare-training, onderzoek gedaan naar het bestaande activiteitenaanbod binnen de locaties met specifieke gerontopsychiatrische zorg (Dr. Sarphatihuis, Ritzema Bos, Vrolikhuizen). In gesprek met bewoners hebben ze gekeken naar de bekendheid én de tevredenheid met het huidige aanbod en gezocht naar mogelijkheden voor verbetering.
Een zinvolle dagbesteding voor bewoners van het cluster Gerontopsychiatrie houdt in dat zij structuur ervaren op de dagindeling. Dit betekent dat zij meedoen aan aangeboden activiteiten die waarde geven aan de dag. Een activiteitenplanning zorgt daarbij voor structuur. Uit het onderzoek kwam naar voren dat bewoners graag meer activiteiten buiten het huis doen.
Als vervolg op dit onderzoek gaat een werkgroep aan de slag met het verbeteren en verbreden van het aanbod. Daarnaast inventariseren we of we een vervolgonderzoek naar eenzaamheid opstarten.
- Status van het onderzoek: afgerond in 2022
Onderzoek naar leren omgaan met probleemgedrag
Het landelijke onderzoeksprogramma gerontopsychiatrie pleit voor meer onderzoek naar complex intermenselijk gedrag en interacties, en naar het effect hiervan op cliënt, medebewoners en/of zorg- en behandelteam. Deze oproep krijgt een plek in het Amsta-brede onderzoeksprogramma ‘leren omgaan met probleemgedrag’.
Hierin zoeken we naar concrete handvatten voor de ondersteuning van zorg- en behandelteams. Die handvatten zijn niet alleen bedoeld voor professionals op gespecialiseerde gerontopsychiatrische afdelingen, maar ook op andere afdelingen waar mensen wonen met gerontopsychiatrische problematiek die leidt tot probleemgedrag. Met het onderzoek willen we niet alleen de zorg binnen het expertisecentrum verbeteren, maar ook de advies- en consultfunctie vanuit het expertisecentrum verder invullen.
- Status van het onderzoek: in ontwikkeling
Samen beslissen en passende zorg met kwetsbare mensen die in instellingen voor langdurige zorg wonen: een actieonderzoek
Dit project richt zich op besluitvorming rondom levensvragen van mensen met mentale en communicatieve beperkingen. Het doel is om deze mensen meer zeggenschap te geven en samen tot passende zorg voor de toekomst te komen. Het onderzoek wordt geleid door Petra Boersma van het Ben Sajet Centrum, wordt uitgevoerd binnen de Gerontopsychiatrie van Amsta en binnen Ons Tweede Thuis.
- Status van het onderzoek: opgestart
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de onderzoeken bij Gerontopsychiatrie? Neem dan contact op met Esther Helmich: e.helmich@amsta.nl.