Onderzoek ‘leren omgaan met probleemgedrag’
Ondersteuning voor zorgmedewerkers en behandelaren

Hoe ondersteunen we onze medewerkers en rusten we hen goed toe in het omgaan met probleemgedrag?
Iedereen is welkom bij Amsta, hoe complex de gevraagde zorg of ondersteuning ook is. Maar dat vraagt wel wat van onze medewerkers. Onder leiding van specialist ouderengeneeskunde en senioronderzoeker Esther Helmich start Amsta daarom in 2022 een onderzoeksprogramma dat zich richt op de ondersteuning van zorgmedewerkers en behandelaren in het omgaan met probleemgedrag.
Invloed probleemgedrag vaak onderschat
Op verschillende afdelingen, zoals Korsakov, Gerontopsychiatrie, Dementie met zeer ernstig probleemgedrag (D-zep), Jonge mensen met dementie en Karaad, biedt Amsta gespecialiseerde zorg aan mensen die vanuit het ziektebeeld probleemgedrag vertonen. Maar ook op andere afdelingen zie we steeds vaker onwenselijk, ongepast, onaardig, onvoorspelbaar of onveilig gedrag. Te vaak wordt de ernst van dit gedrag en de invloed hiervan op hulpverleners niet herkend of onderschat: “Zo erg is het toch niet?” of “Dit hoort er toch gewoon bij?”. De confrontatie met verbaal of fysiek probleemgedrag leidt echter geregeld tot frustratie en onzekerheid, angst, ziekteverzuim en minder werkplezier. Dit speelt niet alleen bij medewerkers maar ook bij bewoners.
Aandacht voor de zorgverleners
Veel van het bestaande onderzoek naar probleemgedrag is gericht op de cliënt: hoe kunnen we het gedrag verminderen of beïnvloeden? Amsta richt het onderzoek vooral op de zorgverleners die in hun werk te maken krijgen met (zeer ernstig) probleemgedrag van bewoners. Met de uitkomsten willen we professionals beter toerusten en ondersteunen in de zorg voor deze mensen. Zo verbeteren we de kwaliteit van zorg. Op basis van de uitkomsten investeren we verder in onze medewerkers: zij moeten steeds opnieuw de energie en motivatie opbrengen om goede zorg te bieden.
Landelijke aandacht
Ook de landelijke netwerken voor dementie met zeer ernstig probleemgedrag en gerontopsychiatrie vragen aandacht voor de invloed van probleemgedrag op zorgteams. Dit onderzoek sluit hier naadloos op aan.
Wat gaan we doen?
Uit literatuuronderzoek komt naar voren dat verbale en fysieke agressie in de langdurige zorg veel voorkomen en dat de impact groot kan zijn. Er zijn echter grote verschillen tussen teams en afdelingen of locaties.
Amsta werkt op dit moment aan de onderzoeksopzet. We willen kijken op een afdeling die veel ervaring heeft in het omgaan met probleemgedrag. Wat zijn hier de ‘kritische succesfactoren’? En hoe kunnen we die vertalen naar andere afdelingen of locaties? We willen ook beter in kaart brengen wat de (mentale en soms lichamelijke) gevolgen zijn van de confrontatie met (verbale/fysieke) agressie en welke factoren (persoonlijk, team, organisatie) hierin een rol spelen. Verder onderzoeken we hoe we beter van elkaar kunnen leren, bijvoorbeeld door scholingen uit te wisselen of samen te volgen en door met elkaar mee te kijken op de werkvloer.
Meer informatie
Heb jij interesse in het doen van (praktijk)onderzoek binnen deze onderzoekslijn? Neem dan contact op met Esther Helmich: e.helmich@amsta.nl.
- Status van het onderzoek: in ontwikkeling
- Sluit aan bij: landelijk onderzoeksprogramma van de gerontopsychiatrie en D-zep