Verhalen van Amsta
'Ik neem de aandacht voor welzijn en comfort die we hier hebben, graag mee naar het ziekenhuis'
Onze COVID-unit in verpleeghuis Nellestein ontving een jaar geleden de eerste patiënten. Ze komen van Amsterdamse ziekenhuizen, verpleeghuizen of vanuit huis, omdat daar de zorg die ze nodig hebben niet beschikbaar is. Sinds de opening zijn er ruim 300 patiënten opgenomen geweest. Het is voor de medewerkers een stevig jaar geweest, met moeilijke en zeker ook mooie momenten. We blikken terug met Rowan, coördinerend verpleegkundige (23 jaar)
Hoe kwam je terecht bij de afdeling?
“Ik werk sinds november op de COVID-afdeling. Daarnaast studeer ik HBO-verpleegkunde en volg ik het Honours Programme Critical Care (HCC), mooi hoe ik als coördinerend verpleegkundige zo theorie in de praktijk kan brengen.”
“Tijdens de eerste golf werkte ik als coördinerend verpleegkundige bij een COVID-afdeling bij een zorginstelling in Noord-Holland. Dat was een andere setting maar de opdracht is hier eigenlijk hetzelfde: zorgen dat de processen en samenwerking op één lijn komen. Laat ik een voorbeeld noemen: de patiënten komen in nog relatief redelijke gezondheid, maar kunnen acuut heel ziek worden. Dan moet je snel handelen. In het ziekenhuis is men meer gericht op de behandeling, de behandeling in verpleeghuizen is eerste instantie vaak meer gericht op welzijn en comfort. Dat ik in zo’n situatie kan laten zien hoe je urgentie en priotering bepaalt, dat is mooi om te doen. Tegelijkertijd neem ik de aandacht voor welzijn en comfort die we hier hebben, graag mee naar het ziekenhuis. Dat is best een uitdaging maar daar houd ik wel van.”
(Van) elkaar leren
“Als team blijven we groeien. We maken gebruik van elkaars kwaliteiten en expertises - zo maak je de zorg rond. De focus ligt op samenwerking – hiërarchie past hier niet bij. Collega’s zijn ook een steun, in het dagelijkse werk en zeker ook bij het evalueren en reflecteren. Hoe doen we het? Wat ging goed? Daar trek ik graag samen met Latifa in op. Daarnaast blijf ik me inzetten voor kwaliteitsverbetering en innovatie in de zorg, en de uitwisseling van kennis en kunde tussen verschillende soorten zorginstellingen - er is nog zoveel te winnen in de ouderenzorg.”
Een rollercoaster die steeds langer doorgaat
“Werken op de COVID-afdeling is een rollercoaster; je bent continu in beweging, je gaat door. Wij doen de eerste opvang van COVID-patiënten voor de ziekenhuizen uit Amsterdam e.o. Vaak zijn patienten die hier komen, zijn echt heel ziek of worden dat soms binnen een paar uur. Ik heb het gevoel dat dat nog niet overal doordringt. We zitten nu in alweer de derde golf terwijl niemand dat wil. Ook ik sta hierbij stil, maar dan zucht ik eens diep en gaan we er weer tegenaan. Ik voel me verplicht werk te doen, tegelijkertijd ben ik blij dat ik zo kan helpen.”