Verhalen van Amsta
Tweede lichting Gildeleerlingen Dr. Sarphatihuis gestart
In september startte, in samenwerking met MBO College West, weer een nieuwe en enthousiaste groep gilde leerlingen in het Dr. Sarphatihuis. Het Gildeleren is een bijzondere vorm van onderwijs waarbij studenten niet naar school gaan, maar leren en werken in de praktijkomgeving zelf. In februari 2018 begonnen we met het Gildeleren als proef en dit jaar juni zwaaide de eerste lichting Gildestudenten af.
Brede oriëntatie
Het Gildeleren kent een brede oriëntatie, en omvat eigenlijk vier beroepsopleidingen tegelijk:
- Verzorgende IG/ Maatschappelijke zorg (niveau 3)
- Verpleegkundige (niveau 4)
- Vitaliteitsbegeleider (niveau 3)
- Beautyprofessional in de zorg (niveau 3)
Nieuwe beroepen voor completer zorgaanbod
Vitaliteitsbegeleider en Beautyprofessional zijn nieuwe beroepen die dit jaar voor het eerst in het Gildeleren zijn opgenomen. Beroepen waarbij zorgtaken worden gecombineerd met specifieke aandacht voor bewegen en gezondheid en voor schoonheids- of voetbehandelingen. Een mooie toevoeging die ons zorgaanbod completer maakt en goed aansluit op de hedendaagse zorgvraag en wensen van onze bewoners.
Theorie en praktijk verweven
Bij het Gildeleren is de praktijk leidend voor het leerplan. De studenten werken op verschillende afdelingen in het Dr. Sarphatihuis en krijgen er ook les. Ze maken echt deel uit van de verschillende zorgteams en worden intensief begeleid door zowel hun begeleider vanuit Amsta als hun docent. Bijzonder is dat ROC-docenten naar de studenten toe komen en ze les geven op locatie. De docent gaat tijdens de lessen ook in op wat de studenten in de praktijk tegen komen. Verder krijgen de leerlingen gastlessen van bijvoorbeeld hygiënisten, ergo- of fysiotherapeuten die bij Amsta werken. Het dicht bij elkaar brengen van theorie en praktijk zorgt ervoor dat studenten, zorgteams, begeleiders en docenten allemaal van elkaar kunnen leren. Een methode die studenten bovendien motiveert en goed voorbereidt op een mooie baan in de langdurige zorg.
We wensen alle Gildestudenten veel succes!
Tonnie Fafieanie, praktijkopleider
Astrid Schol, praktijkopleider
Ciska Jacobs, clustermanager
Mieke Vink, coördinator initieel leren