Auditcommissie draagt Amsta voor om Regionaal Expertisecentrum te worden voor Gerontopsychiatrie
Trots! Amsta's Expertisecentrum voor Gerontopsychiatrie wordt voorgedragen om Regionaal Expertisecentrum te worden. De audit hiervoor gisteren verliep alvast succesvol!

Erkenning expertise bijzondere doelgroep
Met de titel van Regionaal Expertise Centrum (ook wel: REC) krijgen we straks erkenning voor de expertisezorg die we leveren aan een bijzondere doelgroep met een hoog complexe zorgvraag. Expertisezorg die volledig is ingericht voor mensen met een psychiatrische diagnose én meervoudige problematiek. Deze (relatief jonge) groep ouderen vraagt om specifieke kennis en expertise die in ons expertisecentrum voor gerontopsychiatrie is gebundeld.
Waardevol bezoek
De auditoren voerden meerdere waardevolle gesprekken over de zorg, begeleiding, behandeling en ondersteuning die we bieden. Ook spraken ze met bewoners en kregen ze een rondleiding over de drie locaties waar zorg vanuit ons expertisecentrum wordt geboden: Vrolikhuizen, Ritzema Bos en het Dr. Sarphatihuis.
De auditoren waren behoorlijk onder de indruk. We ontvingen verschillende complimenten, maar kregen ook nog een aantal ontwikkelpunten mee:
Deze expertise zit echt in jullie DNA
Wat doen we nu al goed?
- De auditoren merkten dat alle medewerkers erg betrokken waren en zagen duidelijk hoeveel ervaring en diepgewortelde kennis in de teams leeft: “Deze expertise zit echt in jullie DNA.”
- We investeren veel in samenwerking in de regio. Dat doen we door zowel kennis op te halen als beschikbaar te stellen.
- Cliënten zelf ervaren veel invloed en inbreng. Er is veel ruimte voor de grote en mooie diversiteit aan persoonlijkheden die deze bijzondere bewonersgroep kenmerkt. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in de zeer persoonlijke inrichting van de kamers. Bewoners zijn hier behoorlijk vrij in en dat levert karaktervolle interieurs op. Ook werd op verzoek van de bewoners een kok aangesteld die meedenkt en gerechten maakt die passen bij de wensen of levensstijl van bewoners.
- Bewoners zeggen dankbaar te zijn voor de goede zorg die zij krijgen, ook al wordt het wonen in een verpleeghuis soms al moeilijk ervaren.
- Men was enthousiast over de gebruikte methode ‘Mijn positieve gezondheid’, waarbij we met bewoners in gesprek gaan over hun wensen en behoeften.
Waar we nog aan kunnen werken?
- Cliënttevredenheid meten we nu enkel op individueel niveau. Het zou goed zijn om dit in de toekomst ook voor het hele cluster te doen.
- Inspraak vanuit bewoners wordt gevoeld, maar het is een vraag of de doelgroep voldoende wordt vertegenwoordigd in de medezeggenschap. De cliëntenraden van Amsta worden namelijk per locatie ingesteld, waardoor soms meerdere doelgroepen -en dus ook belangen- in één raad vertegenwoordigd zijn. Suggestie: “Onderzoek de mogelijkheid om voor het expertisecentrum als geheel een aparte cliëntenraad in te stellen.”
Voor de zomer hopen we te horen of we officieel erkend worden als regionaal expertisecentrum.
Complimenten voor alle collega's werkzaam voor het regionaal expertisecentrum!