Over onderzoek bij Amsta
Hebben onze bewoners of medewerkers er iets aan?

Amsta richt zich bij onderzoek op cliënten die door hun aandoening complex of probleemgedrag vertonen. Denk aan mensen met het syndroom van Korsakov, sommige ouderen met dementie of mensen die op jongere leeftijd dementie kregen. In onze onderzoeken zoeken wij expliciet naar overeenkomsten en raakvlakken tussen deze cliënten. We vertalen kennis opgedaan bij de ene doelgroep naar andere doelgroepen.
Landelijke onderzoeksprogramma’s
Amsta sluit bij haar onderzoek zo veel mogelijk aan bij bestaande landelijke onderzoekprogramma’s. Onze Korsakov-onderzoekslijn volgt bijvoorbeeld de kennisagenda van het Korsakov Kenniscentrum.
Ook dragen we bij aan de ontwikkeling van landelijke onderzoeksprogramma’s. Zo is senioronderzoeker Esther Helmich lid van de landelijke wetenschapsraad voor de doelgroep dementie met zeer ernstig probleemgedrag. Verder dragen we met dataverzameling bij aan onderzoeken van andere organisaties.
Wie doet onderzoek?
Er zijn veel verschillende mensen die een steentje bijdragen aan onderzoek bij Amsta.
- Praktijkonderzoekers doen op laagdrempelige wijze onderzoek naar onderzoeksvragen vanuit hun eigen afdeling. Ze brengen iets wat opvalt in kaart en onderzoeken hoe dit beter kan.
- Promovendi doen hun promotieonderzoek bij Amsta. Hiervoor is een samenwerking met de universiteit nodig.
- Wetenschappelijke onderzoekers doen onderzoek bij Amsta in samenwerking met de universiteit, of ze zijn onderdeel van een landelijke studie en helpen bij de dataverzameling.
- Studenten kunnen onderzoek doen voor hun studie, bijvoorbeeld via een stage.
Zelf onderzoek doen?
Wilt u een onderzoek doen bij Amsta of in samenwerking met Amsta? Neem dan contact op met onze Wetenschapscommissie. Deze commissie is het centrale punt voor onderzoek. Ze helpt Amsta’s onderzoeksagenda te bepalen en ziet erop toe dat onderzoeken aansluiten op de (inter)nationale programmering. De Wetenschapscommissie is te bereiken via wetenschapscommissie@amsta.nl
Participatie door bewoners en naasten
Bewoners of naasten hebben vaak goede ideeën over onderzoek. Heeft u een idee? Daar hoort Amsta graag meer over. Geef uw idee door via wetenschapscommissie@amsta.nl.
Bewoners en naasten kunnen niet alleen zelf ideeën aandragen, we houden hen ook graag op de hoogte van onderzoeken die lopen op hun afdeling. Dit doen we via huiskamergesprekken en spiegelgesprekken. We betrekken ook de cliëntenraden bij onderzoek.
Een voorbeeld van bewonersparticipatie
Op de afdeling Korsakov van locatie De Beusemaecker bespreken we onderzoek standaard tijdens de huiskamergesprekken. Bewoners kunnen zich dan aanmelden voor foutloos leren en aangeven welke vaardigheden ze willen leren. Verder hebben we op deze afdeling de poster met de resultaten van het huisdierenonderzoek gepresenteerd. Zo nemen wij bewoners mee en geven zij input.