Persoonsgerichte zorg en ondersteuning
Cliënten begeleiden bij eigen keuzes
De meeste cliënten wonen bij ons, omdat er sprake is van verlies van regie. Dat is voor velen een verdrietig en moeilijk te accepteren gegeven. Daarom spreken wij er liever van dat we cliënten begeleiden bij het maken van zoveel mogelijk eigen keuzes. We doen dit vanuit de visie dat élk mens daartoe in staat is.
Bij Amsta bieden we persoonsgerichte zorg: we kennen de bewoners en stemmen de zorg af op hun persoonlijke behoeften, wensen en voorkeuren. We benaderen iemand niet als patiënt of cliënt, maar als mens.
Persoonsgericht werken versterkt
De afgelopen jaren is in de verpleeghuiszorg van Amsta ruim aandacht geweest voor het versterken van het persoonsgericht werken. Binnen de drie klantgroepen van de verpleeghuiszorg begeleiden we onze bewoners op verschillende manieren. Alhoewel we werken langs dezelfde lijnen en principes (levensverhaal, huiskamergesprekken, samenwerking met naasten) vragen de cliëntgroepen elk om andere accenten bij de invulling.
Zo leidde het inzetten van de medewerker welzijn tot een betere ondersteuning van een zinvolle dag voor de cliënt (niet in coronatijd). Een menucommissie praat mee over de maaltijden en de menu’s tijdens vieringen en feestdagen. Het levensverhaal heeft een belangrijke rol. En we investeren veel in het contact en de samenwerking met naasten.
Binnen de klantgroepen werken we aan bewustwording. We zijn geneigd om vanuit automatisme of veiligheidsoverwegingen een handeling van cliënten over te nemen. We willen dat dit een bewuste afweging wordt vanuit de individuele cliënt.
Het klantproces
Om persoonsgericht te werken, doorlopen we voor iedere cliënt een aantal stappen van ons klantproces:
- We zorgen ervoor dat we cliënten leren kennen bij inhuizing en tijdens de periode daarna.
- We weten wat hun wensen en behoeften zijn.
- We laten de zorg, behandeling en daginvulling hierop aansluiten.
- We zorgen voor een goede afstemming met cliënten en naasten.
Zorgmedewerkers rapporteren hun constateringen en ervaringen in het zorgleefplan. Zo zit de kennis niet alleen in de hoofden van vaste zorgmedewerkers, maar is deze ook inzichtelijk voor iedere bevoegde zorgverlener waarmee de cliënt te maken heeft. Op deze manier kan iedereen persoonsgerichte zorg bieden. Bekijk de schematische weergave van het klantproces.
In 2020 hebben onze clusters extra aandacht besteed aan het werken volgens de stappen van het klantproces. Ook is een dashboard ontwikkeld dat managers inzicht geeft in de uitvoering van bepaalde stappen van het klantproces. Het biedt bijvoorbeeld informatie over de tijdigheid van halfjaarlijkse evaluatiegesprekken tussen cliënt, naaste, zorgmedewerker en behandelaar.
Cliënttevredenheidskaart geeft inzicht in persoonsgerichte zorg
In de verpleeghuiszorg gebruiken we de cliënttevredenheidskaart om de tevredenheid van bewoners te toetsen. Dit doen we ter voorbereiding van elk halfjaarlijks evaluatiegesprek. De drie vragen (stellingen) die het meeste inzicht geven in de persoonsgerichtheid van de zorg zijn hieronder weergegeven. De cliënttevredenheidskaart is in 2020, mede door corona, niet altijd en niet bij iedere cliënt afgenomen. De scores hierna geven dan ook een globaal beeld.
De cliënt kan elke stelling waarderen met één, twee of drie sterren. Drie sterren is de hoogste waardering. Bij drie belangrijke thema's voor persoonsgerichte zorg zijn de waarderingen per klantgroep als volgt.
* Bij de klantgroep Leven op stadse wijze geven de bijzondere doelgroepen al meerjarig een lagere waardering mede op basis van hun achtergrond.
Ook in 2020 was de waardering op ieder van deze drie stellingen hoger dan in de vier jaren daarvoor. We blijven het gebruik van de cliënttevredenheidskaarten stimuleren.
Lees meer over de cliënttevredenheidskaart.