Psychomotorische therapie
Moeilijk verstaanbaar gedrag verstaanbaar maken

Als psychomotorische therapeut (pmt'er) zijn wij gespecialiseerd in non- verbaal beweeggedrag. Veel communicatie verloopt aan de hand van non verbale lichaamssignalen (55%).
Door middel van beweging en lichaamservaring wordt het gedrag van de cliënt onderzocht. Nieuwe ervaringen op het gebied van voelen, denken en handelen worden opgedaan door te experimenteren met ander gedrag. De pmt'er zet daarbij bewegingsgerichte en lichaamsgerichte vormen in. Naast het behandelen van de cliënt, individueel en in groepsverband, geeft de pmt'er ook omgangsadvies aan de naasten en verzorgers van de cliënt. Op deze wijze wordt bijgedragen aan het moeilijk verstaanbaar gedrag verstaanbaar te maken.
Psychomotorische therapie, kortweg ‘PMT’, helpt u bij het omgaan met lichamelijke en psychische klachten. Veel bewoners in het verpleeghuis hebben moeite zich verbaal goed uit te drukken. Aan de hand van ervaringsgerichte vormen wordt u in staat gesteld om zelf betekenis te verlenen aan uw eigen gedrag en kan er geoefend worden met ander gedrag. U kunt de hulp van een psychomotorisch therapeut inroepen als u last heeft van passiviteit, apathie, spanning, onrust, ontremming, angsten en agressief gedrag. Maar ook onzekerheid, sociale onhandigheid en aanpassings- en omgangsproblemen behoren tot het terrein van PMT. Amsta biedt PMT zowel in groepsverband als individueel aan.
In de intramurale setting werkt de psychomotorisch therapeut samen met en op verwijzing van een specialist ouderengeneeskunde (SO) of arts (intramuraal) en psycholoog. De psychomotorische therapeut is aangesloten bij de Nvpmt.