Verhalen van Amsta
'Als je vandaag de dag niet klaarstaat voor je medemensen, wanneer dan wel?'
Onze COVID-unit in verpleeghuis Nellestein ontving maart vorig jaar de eerste patiënten. Ze komen van Amsterdamse ziekenhuizen, verpleeghuizen of vanuit huis, omdat daar de zorg die ze nodig hebben niet beschikbaar is. Sinds de opening zijn er ruim 300 patiënten opgenomen geweest. Het is voor de medewerkers een stevig jaar geweest, met moeilijke en zeker ook mooie momenten. We blikken terug met collega’s: deze keer het verhaal van Farid, schoonmaker, 48 jaar.
Hoe kwam je terecht bij de afdeling?
“Ik ben er sinds het begin van de cohort-afdeling bij. Ik werkte al voor Amsta en werd benaderd of ik dit wilde doen. Heb ik niet lang over hoeven nadenken; als je vandaag de dag niet klaarstaat voor je medemensen, wanneer dan wel?
Ik zorg dat de hele afdeling wordt schoongehouden en dat alles wordt gedesinfecteerd. Wanneer er een patiënt bij ons weggaat, zorg ik dat daarna alles weer klaar is voor een nieuwe patiënt. Vloeren, kastjes, bedden, stoelen – alles moet grondig en goed gebeuren. Daarnaast ben ik de handyman van de afdeling: kleine klusjes en reparaties pak ik ook op.“
Een heftig, bijzonder jaar
“Het verschil met het ‘gewone’ schoonmaakwerk is dat ik nu contact met de patiënten heb, ook al ben ik helemaal ingepakt in beschermende kleding. Ik begrijp de patiënten als geen ander - ik heb zelf twee keer corona gehad, waarvan één ziekenhuisopname. Ik ben gelukkig goed en snel hersteld. Ik praat met iedereen, elke mens heeft een verhaal. Ze vinden het fijn dat ze hun hart kunnen luchten. Dat geldt eigenlijk ook voor mijn collega’s.
Soms is het best moeilijk, dan heb je de dag ervoor nog een patiënt gesproken en moet je de volgende dag die kamer helemaal schoonmaken omdat die patiënt is overleden. Dat zijn heftige ervaringen. Gelukkig zijn er ook patiënten die de afdeling goed verlaten – dat alleen al zie ik als waardering en geeft de voldoening om door te gaan.“
Waardering voor het hele team
“Terugkijkend op dit heftige jaar ben ik trots op mijn bijdrage, hoe klein ook. De medaille [kunstenaars van over de hele wereld hebben voor Hand Medal Project 70.000 medailles gemaakt voor zorgpersoneel. Farid is een van de Amsta-medewerkers die deze medaille kreeg – red.] die ik november kreeg, zie ik als waardering voor het hele team van de cohort-afdeling. Je doet het met z’n allen.
We zijn er nog niet, we gaan door – tot we uiteindelijk het licht uit kunnen doen!”