‘Mini Milkshake is de belichaming van diversiteit’
Afgelopen weekend vond in het Westerpark het populaire festival Milkshake plaats. Goed bewaard geheim: voor het échte hoogtepunt van het festival moet je de dag ervoor op Mini Milkshake zijn, een speciale editie die sinds vier jaar bestaat voor mensen met een beperking.


Veel te beleven
‘Welkom op Mini Milkshake en heel veel plezier! ’, roept een man met megafoon vanaf een hoge badmeesterstoel. Mini Milkshake begint al aardig vol te lopen, ook al is het terrein nauwelijks een half uur open en geeft het kwik op de thermometer inmiddels 37 graden aan. Er valt dan ook een hoop te beleven vanmiddag, zoals dansen en uit je dak gaan bij twee verschillende podia, bingo spelen of jezelf opmaken en onderdompelen in glitters in de make-up tent. En natuurlijk zijn er optredens van bekende Nederlanders, waaronder Koen Kardashian en Johnny de Mol.
Goede sfeer en diversiteit
Mini Milkshake is de afgelopen jaren snel gegroeid: van ongeveer 150 bezoekers in het eerste jaar naar 800, 900 dit jaar. Daarnaast kon het festival deze editie rekenen op maar liefst 180 enthousiaste vrijwilligers. Hans Hendriks, projectcoördinator informele zorg bij Cordaan, is een van de bedenkers van Mini Milkshake. ‘De sfeer van Milkshake past geweldig bij mensen met een verstandelijke beperking. De muziek, het ritme en de bonte kleuren: het is allemaal heel zintuigelijk en dus ook erg geschikt voor de wat lagere niveaus’, vertelt Hans. Daarnaast is diversiteit een belangrijk thema binnen Milkshake (de LHBTI- gemeenschap is sterk vertegenwoordigd), iets wat vaak ook geldt voor mensen met een beperking.

Prikkels
Saviel Urbanek en Theunis Huisman, beide medewerker/begeleider bij Amsta Karaad, begeleiden vandaag elk een cliënt. ‘Ik zie één grote glimlach’, zegt Saviel. ‘Niet té druk ook: best belangrijk met zoveel prikkels. Verder begeleiden we vandaag een-op-een, voor de noodzakelijke veiligheid.’ Theunis is naar Mini Milkshake gekomen met een autistische cliënt: ‘Voor hem is het soms een beetje veel, merk ik. Maar ik geloof ook dat het hem een mooie ervaring biedt en die wil ik hem niet ontzeggen. En natuurlijk we gaan zo even lekker samen een patatje eten.’
Vakantie verzet
Bijna hadden de zusjes Mariska en Karin Dekker Mini Milkshake dit jaar moeten missen. Want eigenlijk hadden ze al lang bij hun moeder en tante in Purmerend moeten zijn, voor vakantie. Die moest dus maar even worden opgeschoven. ‘We zijn er vanaf het begin bij en elk jaar ontmoet ik hier iedereen die ik nog van school of werk ken’, vertelt Mariska. Karin: ‘Mini Milkshake is veel te leuk om te missen, want iedereen is mooi aangekleed en je kan hier écht jezelf zijn.’
Geaccepteerd worden
Naarmate het festival op zijn eind loopt vinden steeds meer cliënten hun weg naar en óp het podium. ‘Rah rah ah-ah-ah!’: een jongen grijpt de microfoon en zingt uit volle borst mee met Lady Gaga’s Bad Romance. Hij heet Jess Maeijer en is bezoeker van het eerste uur. Jess is ambassadeur van het Café Oké, een ontmoetingsplek voor LHBTI-ers met een verstandelijke beperking. ‘Deze sfeer van samenhorigheid past wel bij mij. Ook ben ik hier niet bang, het voelt veilig. En dat is de buitenwereld wel eens anders’, vertelt Jess. Toch heeft Jess nog wel één grote wens: ‘Ik zou wel eens met iemand een rondje willen doen op het ‘echte’ Milkshake en dan het gevoel krijgen echt geaccepteerd te worden. Of nee, beter nog: ik wil een gehandicapten- stage als vast onderdeel van het grote festival!