HvA en Amsta ontwikkelen apps voor bewoners
Samen met studenten van de HvA heeft Amsta apps ontwikkeld die leiden tot meer eigen regie voor bewoners. Op dit moment loopt er een pilot met een kook-app, waarmee cliënten stap voor stap een dagelijkse maaltijd kunnen bereiden. Andere apps assisteren bij dagelijkse taken als tanden poetsen of kleding opvouwen.
Meer eigen regie
Het doel is om bewoners met het syndroom van Korsakov bij Amsta meer autonomie en regie te geven. Mensen met Korsakov leiden aan geheugenverlies, zijn vaak passief en kunnen niet meer goed plannen. De apps helpen bij het uitvoeren van hun dagelijkse bezigheden en ze kunnen er ook weer (nieuwe) dingen door leren! Daarnaast geeft een app inspiratie voor zorgmedewerkers bij hun werk en zijn er meetinstrumenten toegevoegd voor wetenschappelijk onderzoek. De eerste resultaten daarvan zijn in december bekend.
Foutloos leren
De apps zijn gebouwd volgens de methode: Foutloos leren. Wij leren van fouten, mensen met het syndroom van Korsakov hebben die vaardigheid niet meer. Bij foutloos leren maak je een andere leerroute aan in je brein via het impliciete geheugen. Dit gebruik je bijvoorbeeld bij fietsen.
Roeline Biemond en docente Claar van der Does van de HvA zijn trots op de samenwerking, het bijzondere leertraject en het bruikbare eindresultaat voor de studenten én Amsta.