Extra liefdevolle aandacht voor bewoners
Een hand vasthouden, spelletje spelen of gewoon even samen zitten en naar buiten kijken. Het lijkt klein maar het is van grote betekenis voor veel bewoners. Niet gek dus dat medewerkers van staf en ondersteunende diensten in de zomermaanden graag bijspringen om hen deze extra aandacht te geven.
Nuttig én verrijkend, vindt innovatiemanager Karin Bosch. “Ik heb vooral geholpen in de huiskamer, spelletjes gedaan met bewoners, geholpen met avondeten. Het gaat vaak om kleine dingen, iemands hand vasthouden, een liedje zingen met bewoners. De echte zorg wordt geboden door de professionals. Maar dit soort hand en spandiensten kunnen wel verlichting brengen. Het helpt enorm om elkaars werk beter te begrijpen. We krijgen op de manier voeling met waar het echt om draait in de zorg.”
Weten waar je het voor doet
Ook communicatieadviseur Jantine de Boer vindt het een waardevolle ervaring: “Ik had nooit kunnen bedenken welke impact het meehelpen in de zorg op mijzelf zou hebben. Ik ging er vrij luchtig in, enthousiast en nieuwsgierig naar wat me te wachten stond. Ik kwam er uiteindelijk ontroerd en geraakt vandaan. Er waren veel mooie momenten met verschillende bewoners maar een moment blijft me altijd bij. Ik sta tegenover een bewoonster, elkaars armen vasthoudend en zachtjes deinend op de muziek. We kijken elkaar aan, onze ogen gevuld met tranen. Ze zegt tegen me: ‘Dank u wel, u bent een hele aardige verzorgster.’ Op de fiets naar huis stromen de tranen over mijn wangen. Wat ontzettend waardevol en mooi om op deze manier een bijdrage te leveren en te weten waar ik het voor doe. Enorm respect ook voor het verplegend personeel. Voor het werk dat zij verzetten en voor hoe ze dat doen.”
Niet alleen de 'meehelpers' zijn positief, ook de zorg is erg te spreken over de extra hulp. “Ik vind het geweldig dat kantoorpersoneel ons komt ondersteunen en aandacht geeft aan de bewoners. Die extra aandacht, vaak een op een, doet onze bewoners ontzettend goed. Mooi ook om zoveel positieve reacties te krijgen van zowel de zorg als de collega’s die komen helpen.” Pasja Tersteege, afdelingsassistente bij een van de locaties.