Verhalen van Amstadammers
Deze mensen met korsakov krijgen hulp: ik dronk vroeger bijna iedere dag
Bij Amsta bieden we specialistische zorg en behandeling aan mensen met korsakov. Journalist Jop van Kempen van Het Parool maakte mooie, realistische portretten van bewoners en interviewde Roeline Biemond, GZ psychologe bij het expertisecentrum voor Korsakov.

Veel bewoners hebben een bewogen verleden. Zoals Bianca die een paar jaar nu semi-zelfstandig woont. Ze gaat vier dagen per week per tram of te voet vanuit haar studio bij Amsta in de Watergraafsmeer naar de dagbesteding in verpleeghuis De Poort in Oud-West. "Als ik loop, volg ik gewoon de tramrails,” zegt ze. “Zo raak ik de weg nooit kwijt. Het is een wandeling van veertig minuten.”
Toch is zelfstandig wonen niet voor iedereen weggelegd. Zoals Henk (86 jaar) die ging drinken om de pijn van zijn jeugdtrauma's in een Jappenkamp te vergeten. Inmiddels drinkt hij geen druppel meer en maakt hij een opgewerkte indruk. Of Ronald (55) die zijn verblijfplek in De Poort een "open gevangenis" noemt. Ronald erkent dat hij dingen vergeet en moeilijk kan plannen, maar denkt dat hij goed voor zichzelf kan zorgen.
Roeline Biemond en andere hulpverleners werken aan het vergroten van zelfstandigheid van mensen met Korsakov die veel dingen vergeten. Roeline ontwikkelde een app waarmee ze nieuwe vaardigheden leren en zelfstandiger zelf dingen kunnen doen. Zoals tanden poetsen, kleding opvouwen, koken.
Het team gaat binnenkort met Ronald om de tafel om te bespreken of hij meer vrijheden aankan. Roeline: “Sommige cliënten kunnen weer helemaal zelfstandig wonen, maar dat zijn er niet zoveel. Semi-zelfstandig wonen, zoals Bianca, is vaak al heel wat.
Reportage Parool: Deze mensen met korsakov krijgen hulp: ik dronk bijna de hele dag