Amsta onderdeel nieuw landelijk expertisenetwerk Korsakov
Om de zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov verder te ontwikkelen én wetenschap en praktijk meer met elkaar te verbinden, is er een landelijk expertisenetwerk Korsakov opgericht. Amsta maakt onderdeel uit van dit netwerk als regionaal expertisecentrum.
Mensen met Korsakov hebben een zeer complexe en omvangrijke zorgbehoefte die vraagt om intensieve zorgverlening en behandeling. Om de specifieke kennis en kunde die hiervoor nodig is te ontwikkelen en te borgen, is hiervoor nu een landelijk netwerk opgericht van gespecialiseerde verpleeghuizen en het Korsakov Kenniscentrum. Op 8 juni kregen 11 expertisecentra (verpleeghuizen) waaronder Amsta van de Commissie Expertisecentra Langdurige Zorg van het ministerie van VWS te horen dat zij voldoen aan de opgestelde kwaliteitseisen.
Naast zorg en behandeling, ook kennis en kunde over Korsakov ontwikkelen en verspreiden
De expertisecentra hebben – naast het geven van directe zorg en behandeling aan mensen met Korsakov - de taak om de kennis en kunde over deze doelgroep te ontwikkelen en te verspreiden. Ook adviseren ze medewerkers van andere verpleeghuizen. Het netwerk verstrekt daarnaast via het Korsakov Kenniscentrum informatie en biedt opleidingen aan over Korsakov-zorg.
Theo van Uum, directeur langdurige zorg van het ministerie van VWS: “Er zijn cliënten binnen de langdurige zorg waarvoor bijzondere expertise en kennis nodig is om de kwaliteit van zorg te borgen, nu en in de toekomst. Het doel is om met het expertisenetwerk Korsakov kennis, zorg en scholing te bundelen waardoor echt het verschil gemaakt kan worden voor mensen. Vandaag vieren we de start van het eerste expertisenetwerk en er volgen er snel meer voor andere complexe doelgroepen.”
Syndroom van Korsakov
Het syndroom van Korsakov ontstaat door een tekort aan vitamine B1, dat vaak ontstaat door alcoholverslaving. Bepaalde delen van de hersenen kunnen door dat tekort schade oplopen. Zo hebben mensen met Korsakov geheugenstoornissen, ontbreekt het besef van tijd en plaats en is er geen ziekte-inzicht bij de cliënt zelf.
Het syndroom is onomkeerbaar en mensen met Korsakov hebben langdurig gespecialiseerde zorg en behandeling nodig. Naar schatting zijn in Nederland 8 tot 10 duizend mensen met Korsakov, waarvan ongeveer 1500 mensen in verpleeghuizen wonen. Een groot deel daarvan woont op gespecialiseerde verpleeghuisafdelingen zoals bij Amsta.
Hoog complexe zorg vraagt om intensieve samenwerking
Verschillende disciplines en deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, verpleging en verzorging werken samen. Ze hanteren hierbij aan een integrale benadering op lichamelijk, psychisch, psychiatrisch vlak en bij gedrags- en sociale problemen. Daarbij is een passende fysieke (woon)omgeving en intensieve begeleiding vaak nodig.
Eerste netwerk voor specifieke groepen, er volgen meer
Het expertisenetwerk Korsakov is het eerste netwerk binnen de kennisinfrastructuur voor de langdurige zorg van VWS voor cliënten die vallen onder 10 zogenoemde Laagvolume Hoog Complexe doelgroepen. Het ministerie van VWS heeft na onderzoek door KPMG (mei 2019) vastgesteld dat voor deze groepen specifieke kennis en kunde nodig is om de kwaliteit van de zorg nu en in de toekomst te borgen. Naast het syndroom van Korsakov zijn dat onder andere mensen met de ziekte van Huntington, Multiple Sclerose, ouderen met psychiatrische achtergrond (Gerontopsychiatrie) en mensen met dementie en zeer ernstig complex gedrag. Vaak wonen cliënten uit deze doelgroepen tussen andere mensen in het verpleeghuis. Specifieke kennis over de zorg aan hen ontbreekt nu vaak. Voor hen zijn er ook landelijke expertisenetwerken in ontwikkeling. Amsta werkt hier al aan met haar expertisecentra op het gebied van Gerontopsychiatrie en jonge mensen met dementie. Ook is er een expertisecentrum in oprichting voor ouderen met dementie en zeer ernstig complex gedrag.
.