Amsta maakt podcast over de geschiedenis Dr. Sarphatihuis
Het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam is een plek vol geschiedenis, maar lang niet alle verhalen van dit monumentale huis zijn bekend. De podcast 'Hoor eens hoe het begon...' neemt je mee in het verleden van deze bijzondere plek die al sinds 1872 de functie heeft om kwetsbare Amsterdammers met een rafelrandje op te vangen.
De podcast is een initiatief van medewerkers van Amsta. 'Amstadammers' Lia Edel, Anouk Gomes, Wouter Druijf, Sietske van der Waa en Dorien Groeneweg verdiepten zich de afgelopen maanden in het verleden van het Dr. Sarphatihuis.
- Wist je dat dit monumentale pand al in 1782 zijn deuren opende? Een tijd van regenten en regentessen.
- Sietske van der Waa gaat op zoek naar de onbekende Joodse bewoners die hier woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog en deze helaas niet overleefden.
- In de podcast hoor je ook meer recente verhalen via (oud-)medewerkers: zij delen hun ervaringen over het dagelijks leven binnen de muren van het huis.
De eerste twee afleveringen van de podcast over het Sarphatihuis zijn nu uit
Aflevering 1: ‘werken in het dr. Sarphatihuis’
In deze aflevering nemen we je mee door de gangen van dit eeuwenoude gebouw. Waarom hangen hier zoveel bijzondere schilderijen? Welke verhalen schuilen achter de muren van dit verpleeghuis waarvan de geschiedenis teruggaat naar 1596?
Aflevering 2: ‘het begin’
Waar begint de geschiedenis van het Dr. Sarphatihuis? Amstadammer Wouter Druif gaat in gesprek met architectuurhistoricus en hoogleraar Freek Schmidt om meer te weten te komen over de geschiedenis van dit bijzondere monumentale gebouw. Wist je dat het een ver verleden heeft in Amsterdam en dat dit eerder ook een gevangenis was?
Je kunt deze luisteren via de gebruikelijke platforms zoals Spotify
Dus... zet je oren open tijdens een lentewandeling en luister de eerste twee afleveringen. Elke week releasen we een nieuwe aflevering. blijf op de hoogte via onze socials!
Meer weten? www.amsta.nl/podcast
