Amsta-app 'Foutloos Leren' Korsakov doorontwikkeld voor gebruik door andere zorginstellingen
Amsta ontwikkelde een app als tool voor het trainen met ‘Foutloos Leren’ waarmee mensen met het syndroom van Korsakov specifieke vaardigheden (opnieuw) aanleren. De innovatieve aanpak is zeer effectief. Daarom ontwikkelt het landelijk Korsakov Kenniscentrum de app nu door voor gebruik door alle zorgcentra.
Promotieonderzoek Korsakov
De app wordt binnen het cluster Korsakov van Amsta al jaren met succes gebruikt. De methode en het gebruik van de app staan centraal in het promotieonderzoek van Roeline Biemond, GZ-psycholoog bij Amsta’s Expertisecentrum Korsakov.
Roeline Biemond vertelt erover in een interview. “Dit wordt een juichverhaal, want ik ben ongelooflijk blij met de resultaten van mijn onderzoek.” De resultaten bevestigen dat patiënten aanzienlijk beter in staat zijn om nieuwe praktische en digitale vaardigheden aan te leren dankzij de 'Foutloos Leren' app. De app begeleidt gebruikers stap voor stap bij dagelijkse handelingen, variërend van het zetten van koffie tot het starten van een YouTube-video op de televisie.
Methode op maat
Roeline: “Mensen met Korsakov hebben de neiging om hun fouten keer op keer te herhalen: zij zijn niet meer in staat om van hun fouten te leren. Foutloos Leren wordt gebruikt onder begeleiding van een zorgmedewerker. Die voorkomt dat er een fout gemaakt wordt, zodat de routine goed wordt aangeleerd. Na tien trainingen kunnen mensen de vaardigheid in principe zelf uitvoeren. Vaardigheden aanleren kan ook met pen en papier, maar de app kan per cliënt op maat worden gemaakt: een gewenste, specifieke handeling kan worden getraind en filmpjes en foto’s zetten het leerproces kracht bij.”
Korsakov Centrum ontwikkelt de app door voor breder gebruik
Het onderzoek en het gebruik van de app daarbij bleken de afgelopen jaren al erg succesvol. En nu wordt de app dus door het Korsakov Kennis Centrum in samenwerking met Amsta (technisch) doorontwikkeld en beschikbaar gemaakt voor gebruik door andere zorginstellingen. De app is laagdrempelig en gebruiksvriendelijk, maar kan ook de voortgang van de patiënten volgen en zowel technische als inhoudelijke vragen kunnen beantwoorden. Ook worden de leerstappen in app gepersonaliseerd, bijvoorbeeld met afbeeldingen van eigen spullen en omgeving. Eerder onderzoek toonde namelijk aan dat cliënten effectiever leren wanneer een situatie herkenbaar is voor de client. En uiteraard moet de app voldoen aan strenge veiligheidseisen, om de gegevens van gebruikers veilig te houden.
Testen bij geschoolde zorgcentra
Cynthia Vogeler, directeur van het Korsakov Kenniscentrum, liet eerder weten dat er al veel zorgcentra enthousiast over de app: “We willen de doorontwikkelde app eerst in een pilot testen bij de zorgcentra die al geschoold zijn in foutloos leren en al aangegeven hebben met de app aan de slag te willen gaan. We zijn superblij dat Amsta een voortrekkersrol heeft vervuld en dat zij zo volhardend hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van de app Foutloos Leren en het onderzoek ernaar. Zij hebben er veel tijd en enthousiasme in gestoken. Dat betaalt zich nu uit. Straks kunnen alle bewoners met Korsakov en hun begeleiders in de zorgcentra hiervan gebruik maken!”
Meer weten over het onderzoek en recente resultaten?
Lees dan dit interview met Roeline Biemond of kijk op de onderzoekpagina van Amsta’s Expertisecentrum Korsakov