Kwaliteitssysteem van Amsta
Bij Amsta werken we iedere dag aan de kwaliteit van de zorg, begeleiding en behandeling voor cliënten. Ons kwaliteitssysteem helpt ons dat we dat gestructureerd te blijven doen.
De kwaliteit van de zorg wordt vooral bepaald door de relatie tussen cliënt, naaste en zorgmedewerker. Dat is ons uitgangspunt. Zorgverleners kennen de cliënten waarvoor zij zorgen en die zij begeleiden. Ze weten wat zij belangrijk vinden. Hoe stimuleert Amsta de kwaltiet van de zorg voor iedere cliënt?
Amsta heeft een klantproces vastgesteld. We hebben onder andere een vaste structuur voor evaluatiegesprekken die we met de cliënt en naasten voeren. Zo weten we hoe de cliënt de zorg ervaart en wat diens wensen en mogelijkheden zijn. Dat ondersteunt zorgverleners persoonsgerichte zorg te bieden.
- De methode ‘dit vind ik ervan’ ondersteunt de dialoog over wat een cliënt belangrijk vindt (Amsta Karaad).
- De cliënttevredenheidskaart geeft inzicht in de tevredenheid van een cliënt (verpleeghuiszorg).
- De Net Promotor Score geeft een beeld in hoeverre cliënten Amsta aanbevelen (herstelzorg).
Zorg- en behandelteams werken continu multidisciplinair samen aan ontwikkeling van de kwaliteit van zorg die ze bieden.
- Een aantal teams vormt samen een cluster. Een clustermanager geeft leiding aan een cluster, is verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg en stuurt hierop.
- Een kernteam van een arts, gedragswetenschapper, kwaliteitsverpleegkundige en/of teamcoach ondersteunen het cluster bij de kwaliteitsontwikkeling. Vanuit het kernteam werken betrokkenen samen aan kwaliteitsontwikkeling. Een kwaliteitsverpleegkundige (verpleeghuis- en herstelzorg) en ‘teamtaakverantwoordelijke kwaliteit’ (Karaad) hebben een trekkersrol op het gebied van kwaliteit.
Samen reflecteren op goede zorg en hiervan leren, doen we op vele manieren. Zoals in dagelijkse overdrachten, in teamoverleggen en in teamreflecties. Bij Amsta hechten we veel waarde aan een gezond leerklimaat. Een eventueel incident of klacht gebruiken om van te leren. Teams werken hier actief en gestructureerd aan. Zo vergroten we continu de kwaliteit en veiligheid.
De kwaliteitsscan biedt zorgteams, behandelaren en management inzicht in de kwaliteit van hun zorg en behandeling. Daarmee werken we in de verpleeghuiszorg en herstelzorg. Het is een instrument om samen te reflecteren. Een aandachtsvelder uit het team of de kwaliteitsverpleegkundige neemt de jaarlijkse kwaliteitsscan van team of cluster af. Samen met behandelaren reflecteert het team op de bevindingen. De uitkomst van de scans vormt de input voor het jaarplan/ontwikkelplan van het cluster.
In kwaliteitsgesprekken voeren we per team of per cluster de dialoog over kwaliteit van zorg en monitoren we de ontwikkeling. Op organisatieniveau wordt de kwaliteitsontwikkeling gemonitord en wordt hierop gestuurd in onder andere tertaalgesprekken tussen bestuur en klantgroepmanagers (niet opgenomen in de visuele weergave).
Een dashboard biedt leidinggevenden managementinformatie zoals cijfers over evaluatiegesprekken met cliënten, incidentenafhandeling en personele formatie. Het dashboard ondersteunt in het samen data gedreven leren en reflecteren.
In kwaliteitscommissies bespreken we terugkerend kwaliteits- en veiligheidsthema’s, zodat we van elkaar leren. (niet opgenomen in de visuele weergave) .
Amsta hecht aan actieve betrokkenheid van cliëntenraden.
Amsta kijkt steeds hoe het kwaliteitsmanagementsysteem nog beter kan ondersteunen in onze kwaliteitsontwikkeling en hoe we beter van elkaar kunnen leren.