Kwaliteitssysteem van Amsta
Bij Amsta werken we iedere dag aan de kwaliteit van de zorg, begeleiding en behandeling voor cliënten. Ons kwaliteitssysteem helpt ons dat we dat gestructureerd te blijven doen.

De kwaliteit van de zorg wordt vooral bepaald door de relatie tussen cliënt, naaste en zorgmedewerker. Dat is ons uitgangspunt. Zorgverleners kennen de cliënten waarvoor zij zorgen en die zij begeleiden. Ze weten wat zij belangrijk vinden. Het horen en zien van elkaar is hierbij belangrijk.
Het samenwerken met cliënten en naasten helpt bij het bieden van structuur voor de zorgverlening vanaf het eerste contact met Amsta tot het afscheid. Aan de hand van het Generieke kompas samen werken aan kwaliteit van bestaan, het kompas van de gehandicaptenzorg en het forensische kader werken we persoonsgericht, waarbij maatwerk voorop staat. Daarbij kijken we naar de verschillende perspectieven van collega’s, ervaringsdeskundigen, familie en naasten en samenwerkingspartners in de stad.
Bewustzijn: We vinden het belangrijk dat we zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Dat we transparant zijn en met elkaar leren van situaties die zich voordoen. We evalueren en reflecteren samen en stellen gezamenlijk verbeteracties op.
Zorg- en behandelteams werken continu multidisciplinair samen aan ontwikkeling van de kwaliteit van zorg en ondersteuning die ze bieden.
- Een aantal teams vormt samen een cluster. Een clustermanager geeft leiding aan een cluster, is verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg en stuurt hierop. Dit gaat altijd in samenwerking met het kernteam, waarbij de clustermanager de regierol heeft. Het kernteam bestaande uit een arts, gedragswetenschapper, kwaliteitsverpleegkundige, begeleider kwaliteit en/of teamcoach ondersteunen het cluster bij (het continu verbeteren van) de kwaliteitsontwikkeling. Een kwaliteitsverpleegkundige (verpleeghuis- en herstelzorg) en begeleider kwaliteit (Karaad) hebben een trekkersrol op het gebied van kwaliteit op de werkvloer.
We bouwen met elkaar aan relaties en wisselen ervaringen uit. De wederkerigheid in de relatie is hierbij belangrijk. Hierbij staat het (her)kennen van elkaars perspectieven centraal. We maken gebruik van ervaringsinstrumenten, zoals een tevredenheidskaartje (ouderenzorg), dit vind ik ervan (Karaad) en de net promotor score (NPS) binnen de herstelzorg.
Samen maken we beelden van kwaliteit. Elk kwartaal maken we beelden van kwaliteit, dit kunnen grote en kleine beelden zijn. Door deze beelden maken we ons kwaliteitsmanagementsysteem zichtbaar. In de vorm van successen, dilemma’s, verhalen, foto’s, filmpjes en nog veel meer. Data is hierbij ondersteunend, in de vorm van analyses en/of cijfers vanuit ons dashboard. Alles samen zorgt voor rode draden, waarop we gezamenlijk reflecteren en leren. Amsta hecht aan actieve betrokkenheid van cliëntenraden.