Amsta neemt officieel afscheid van COVID-unit Nellestein
Om ziekenhuizen te ontlasten werden vorig jaar in verpleeghuis Nellestein een speciale Covid-afdeling opgericht. Onlangs sloot de afdeling: omdat het aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen daalt en er steeds minder oudere patiënten worden opgenomen, is de COVID-unit gelukkig niet meer nodig. Gisteren kwamen medewerkers van de afdeling bij elkaar voor de officiële afsluiting van deze intensieve periode.
Ruim 300 patiënten opgenomen
Eind maart 2020 ontvingen we in Nellestein de eerste patiënten. Ze kwamen van Amsterdamse ziekenhuizen, verpleeghuizen of vanuit huis. Het ging om corona-patiënten die wel zorg, maar geen ziekenhuiszorg (meer) nodig hadden. Sinds die tijd zijn er ruim 300 patiënten opgenomen geweest. Het personeel voor de afdeling kwam van zowel binnen als buiten Amsta.
Terugkijken op bewogen jaar
Artsen, andere zorgmedewerkers en ondersteunend personeel van de afdeling keken gisteren terug op een bewogen jaar. Met een BBQ en een welgemeend dankwoord van Amsta-bestuurder Vincent van Rijswijk en Klantgroepmanager Fabiane de Koning voor ieders tomeloze inzet en doorzettingsvermogen. Ook was er een fototentoonstelling over de impact van een virus op de mens (LenS Fotografie), die later dit jaar ook op onze locatie De Poort te zien is.
Moeilijke, maar zeker ook mooie momenten
Latifa Messaoudi, coördinerend verpleegkundige:
“Ik heb veel mensen in het stervensproces begeleid. Dat is verdrietig maar heeft soms ook een mooie kant, wanneer je ziet dat je met jouw werk de patiënt en familie in die laatste fase echt helpt. Dat geeft voldoening.
Wat ik ook niet snel zal vergeten: Op een gegeven moment kwam er een ouder echtpaar binnen: hij reumatoloog, zij verpleegkundige. Ze hadden altijd samen een praktijk gehad. Ze kwamen binnen met milde klachten, de man vroeg regelmatig hoe het ‘medisch’ met zijn vrouw was. “Wat is haar bloeddruk?” klonk het dan. We schoven hun bedden tegen elkaar. De man ging na een paar dagen zó erg achteruit dat hij naar het ziekenhuis moest. En daar ging hij. “Zet ‘m op hè, opa.” zei zijn vrouw. Misschien was dit afscheid voor altijd… Gelukkig kwam hij terug op de afdeling en zijn ze uiteindelijk samen naar hetzelfde verpleeghuis gegaan.”
Farid Lamrid, schoonmaker:
“Toen ik gevraagd werd om op de afdeling te werken hoefde ik niet lang na te denken; als je vandaag de dag niet klaarstaat voor je medemensen, wanneer dan wel? Het verschil met het ‘gewone’ schoonmaakwerk was dat ik nu contact met de patiënten had, ook al was ik helemaal ingepakt in beschermende kleding. Ik begreep de patiënten als geen ander - ik heb zelf twee keer corona gehad, waarvan één ziekenhuisopname. Ik ben gelukkig goed en snel hersteld. Ik praatte met iedereen, elke mens heeft een verhaal. Ze vonden het fijn dat ze hun hart konden luchten. Dat gold eigenlijk ook voor mijn collega’s.”
