Logopedie
Onderzoek, behandeling en begeleiding
De logopedisten van Amsta zijn gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen, adviseren en begeleiden van taal-, spraak-, stem-, slik- of gehoorproblemen.
De logopedisten van Amsta zijn gespecialiseerd in het behandelen van volwassenen en ouderen met neurologische aandoeningen (o.a. dementie, CVA, Parkinson, verstandelijke beperking (EMVB en LVB) en autisme. Oefeningen, aanpassingen en/of hulpmiddelen kunnen de communicatie verbeteren en maken het eten en drinken weer aangenaam. De wensen en hulpvraag van de cliënt staan hierbij centraal. De aandacht gaat niet alleen uit naar de aandoening, maar naar de kwaliteit van leven en de impact op het dagelijks functioneren voor de cliënt en diens omgeving.
Wij bieden onze cliënten diagnostiek, behandeling, advisering en begeleiding. We zijn werkzaam op de volgende gebieden:
- Afasie: Taalproblemen ten gevolge van een neurologische aandoening of ziekte
Kunt u soms niet precies vertellen wat u wilt vertellen? Lukt het soms niet om woorden te vinden? Loopt u soms vast in de taal of lukt het niet om uw gedachten en wensen duidelijk te maken? Ervaart u miscommunicatie omdat mensen u niet begrijpen of omdat u anderen niet begrijpt? Communicatie is bijzonder belangrijk en het is vervelend als communiceren niet goed lukt. De logopedisten van Amsta kunnen u hierbij helpen
- Dysartrie: Spraakproblemen ten gevolge van een neurologische aandoening of ziekte
Krijgt u regelmatig de vraag ‘Wat zeg je?’? Klinkt uw spraak soms haperend? Of herhaalt u ongewild lettergrepen of delen van woorden of zinnen? Klinkt uw spraak zachter dan voorheen of misschien monotoon? De logopedisten van Amsta kunnen u helpen met verstaanbaarder spreken.
- Dysfagie: Slikproblemen ten gevolge van een neurologische aandoening of ziekte
Ervaart u dat het kauwen of slikken van vast voedsel lastiger gaat als voorheen? Dat u geregeld moet hoesten tijdens of na het drinken of eten? Bent u ongewenst afgevallen of heeft u weleens longontstekingen? Verliest u soms speeksel uit uw mond? Lijkt het eten en drinken steeds langer te duren? Mogelijk heeft u problemen met slikken. De logopedisten van Amsta kunnen u helpen met het opnieuw aangenaam en veilig maken van eten en drinken.
- Ondersteunende communicatiemiddelen
Soms is verstaanbaar spreken niet (meer) haalbaar. In dat geval kan de logopedist samen met u kijken naar de mogelijkheden op het gebied van ondersteunende communicatie. Er wordt gekeken naar wat u juist nog wel kan en welke manier van ondersteunende of vervangende communicatie u kan helpen. Dat kan bijvoorbeeld middels gebaren, aanwijskaarten of een elektronisch communicatie hulpmiddel.
- Communicatie
Soms communiceert een cliënt alleen non verbaal of toont communicatie initiatieven die helaas niet door de omgeving herkend worden. De logopedist kan dan helpen bij de taalontwikkeling/communicatie ontwikkeling om tot succesvolle communicatie te komen, visualisaties maken om begrip te krijgen waar je je bevind op de dag(dagprogramma).Maar ook oefenen van lezen en schrijven en klokkijken, ter bevordering van de zelfstandigheid en sociale contacten.
- Gehoorproblemen/slechthorendheid
Gehoor is belangrijk in het alledaagse leven. Wanneer uw gehoor niet (meer) optimaal functioneert kan een hoortoestel een uitkomst bieden. De logopedist kan u leren omgaan met een hoortoestel. Ook kan een logopedist u leren spraakafzien (liplezen), of ondersteunende gebaren aanleren.
De logopedisten van Amsta kunnen u bij alle bovengenoemde problemen helpen. Op afspraak maakt de logopedist kennis met u, neemt een anamnese af, doet onderzoek, bespreekt de resultaten met u, stelt samen met u behandeldoelen op en geeft advies en/of behandeling.
De logopedisten van Amsta behandelen zowel intra- als extramuraal. Zij zien cliënten op alle Amsta locaties (verpleeghuizen, verzorgingshuizen, kleinschalig wonen). Ook aan-huis-behandeling bij zelfstandig wonende mensen is mogelijk.
Daarnaast scholen wij betrokkenen/teams over slikproblemen, mondhygiëne, communicatie, gebaren en meer.
Alle logopedisten van Amsta zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
De logopedist(en) van Amsta participeren in ParkinsonNet, Landelijke Werkgroep voor Logopedie en Dementie, Landelijke Werkgroep Korsakov en een Kwaliteitskring Logopedie, kenniskring VG. Er is goed contact met verwijzers (neurologen, huisartsen) in de regio.
Regelmatig wordt er na- en bijscholing gevolgd opdat er gewerkt wordt conform de laatste inzichten en richtlijnen.