Borging van veiligheid in zorg en ondersteuning

Kwaliteitsmanagementsysteem
Bij Amsta geloven we dat kwaliteit primair ontstaat in de relatie tussen cliënt, medewerker en naasten, en dat medewerkers die voortdurend leren en ontwikkelen, betere zorg leveren. Teams krijgen de verantwoordelijkheid en het vertrouwen om dingen zelf te regelen voor hun cliënten. Ook stimuleren we teams om zelf de regie te nemen over hun eigen verbetering. Ze worden ondersteund door de gedragswetenschapper, teamcoach en clustermanager. Daarnaast kent Karaad de teamtaakverantwoordelijke kwaliteit. Deze vervult de trekkersrol op het gebied van kwaliteit.
Een eigen arts voor verstandelijk gehandicapten
Begin 2020 is een arts voor verstandelijk gehandicapten bij Amsta in dienst gekomen. Hierdoor hebben we nu zelf de medisch-specialistische deskundigheid over verstandelijk gehandicapten in huis. Daarmee beschikken we over een sterk behandelteam: de huisarts levert de basiszorg, de AVG de medisch-specialistische zorg en de gedragswetenschapper is de deskundige dicht bij cliënten.
Inventarisatie gezondheidsrisico’s
Voor iedere cliënt voeren we minimaal één keer per jaar een risico-inventarisatie uit. Als het nodig is, doen we dit vaker. De inventarisatie wordt multidisciplinair afgewogen en besproken met de cliënt.
Medicatieveiligheid
In 2020 hebben we de deskundigheid in het omgaan met medicatie beter geborgd. Dat doen we onder meer met een e-learning voor iedereen die medicatie deelt, en die twee jaar of langer geleden een medicatieopleiding heeft gevolgd. In 2020 volgde 76% van de vaste medewerkers de e-learning. Bij medicatieverstrekking tekenen medewerkers niet meer af op papier maar op een digitale medicatielijst. Dat voorkomt fouten en geeft inzicht in het juist en tijdig verstrekken en aftekenen.
Beter leren van incidenten
Bij Karaad worden incidenten goed gemeld. Sinds 2020 leggen we meldingen in het elektronisch cliëntendossier vast. De drempel om te melden ligt zo lager en het inzicht in incidenten per cliënt is beter. In 2020 hadden we extra aandacht voor het leren van incidenten op teamniveau. We hebben het MOVE-model van Triaspect geadopteerd. Zo zien we waar een team staat in het leren. De taakverantwoordelijken kwaliteit worden ondersteund om samen met het team stappen te zetten in het MOVE-model.
PRISMA-onderzoek
Bij een ernstig incident of calamiteit doen we onderzoek volgens de Prisma-methode. We kijken wat we kunnen leren en hoe we met verbetermaatregelen de kans op herhaling verkleinen. In 2020 zijn er bij Karaad twee Prisma-onderzoeken gedaan, waarvan één naar een calamiteit. Een externe onderzoeker bood ondersteuning hierbij. Na evaluatie is besloten om het team intern te versterken.
Waar we verder aan hebben gewerkt:
- Veilig ambulant werken door systematisch risico’s op recidieven en bij huisbezoeken in kaart te brengen
- Een veilige gebouwde omgeving door het wegwerken van achterstallig onderhoud en betere afspraken met de facilitaire dienst.
- Effectievere begeleiding voor cliënten in crisissituaties door samenwerking met Cordaan, Arkin, Philadephia en Mentrum in een crisisondersteuningsteam.