Samenspel van cliënt, medewerkers, informeel netwerk en vrijwilligers

Zoveel mogelijk zeggenschap en regie voor de cliënt
Met ‘Dialoog met de klant’ wil Amsta Karaad cliënten zoveel mogelijk zeggenschap en regie geven. Daarom willen we op een goede manier met hen samenwerken. De motivatie om in gesprek te gaan over het ondersteuningsplan (OSP) is niet bij elke cliënt of verwant aanwezig. We zetten in op kennis, inzicht, vaardigheden en creativiteit van onze medewerkers om de dialoog op gang te brengen.
Methodiek ‘de dynamische driehoek’
In 2020 hebben we meer aandacht gegeven aan de samenwerking in de driehoek van cliënt, verwant en begeleider. 34 medewerkers hebben de training ‘De dynamische driehoek’ gevolgd. Daarnaast hebben begeleiders andere scholingen gevolgd die bijdragen aan de driehoeksrelatie en de communicatie. Bijvoorbeeld ‘probleemoplossend vermogen’, ‘motiverende gespreksvoering’ en ‘totale communicatie voor ernstige verstandelijke en meervoudige beperking’.
Meer aandacht voor dagbesteding
Een ouderavond in 2018 leidde uiteindelijk tot een nieuwe visie op intramurale dagbesteding. Cliënten volgen nu op de dagbestedingsgroep een dagprogramma met vaste thema’s, op hen afgestemd. Bij deze cultuuromslag hoort ook dat we niet meer spreken van cliënten, maar van ‘deelnemers’ in de EMVB-doelgroep en van ‘werk’ en ‘werknemers’ in de LVB-doelgroep
Voorop staat dat iedere cliënt zich naar maximaal kunnen kan ontwikkelen en kan meedoen in de maatschappij. We zoeken bij dagbesteding nadrukkelijk de aansluiting met de buurt. Zo zijn we zijn gestart met ‘Karaad werkt’, waarbij cliënten werkzaamheden in de openbare ruimte verrichten. In 2020 hebben we dit uitgebreid met een buurtteam voor LVB-cliënten.
Vaardigheden voor zelfstandigheid versterken
De Academie voor zelfstandigheid biedt trainingen waarmee deelnemers hun vaardigheden voor zelfstandigheid vergroten. Denk aan Omgaan met geld, Veilig omgaan met sociale media, Gezond leven en Sociaal netwerk. Voor zowel cliënten met ambulante begeleiding als cliënten met intramurale zorg en begeleiding is er een trainingsprogramma. Door corona konden in 2020 maar weinig lessen plaatsvinden.