Betrokken en vakbekwame medewerkers

Aantal medewerkers en verzuim
Karaad telde in 2020 658 medewerkers. Het instroompercentage was 8,2%, het uitstroompercentage 7,4%. Het voortschrijdend ziekteverzuimpercentage was in tertaal 3 8,19%. In dezelfde periode in 2019 was dit 9,40%. Het percentage langdurig verzuim was ondanks corona lager dan vorig jaar. Wel was er een toename in het kortdurend verzuim.
Teamontwikkeling
De coronacrisis heeft zijn weerslag gehad op de teamontwikkeling. Hoewel ze een aantal teams heeft versterkt, is de ontwikkeling in zelfstandigheid en teamtaakverantwoordelijkheid veelal gestagneerd. Vanuit de onzekerheid keken medewerkers naar het management voor instructies. Tegelijkertijd was de aansturing meer top-down vanwege coronaprotocollen en -richtlijnen. Teamsessies en trainingen konden niet fysiek plaatsvinden en managers, coaches en gedragswetenschappers waren minder op locatie aanwezig. In de loop van het jaar hebben alle teams het digitaal vergaderen opgepakt.
Teamreflectie en teamscans
Vanwege corona lagen de teamreflecties en teamscans enige tijd stil. In het najaar is dit live of digitaal opgepakt. In de reflecties kwam naar voren dat teams erg hun best doen om binnen alle beperkingen te bekijken wat er nog wél mogelijk is voor cliënten. De meeste teams geven aan dat de afstemmingsmomenten over cliënten plaatsvinden volgens het klantproces. Aan de hand van ‘Dit vind ik ervan’ spreken zij structureel met cliënten over hun ervaringen. Ook zijn de meeste teams bereid om te reflecteren op het eigen handelen en staan zij open voor ontwikkeling en verbetering.
Onderlinge visitatie
In 2020 zijn we gestart met kwaliteitsgesprekken tussen clusters als vorm van onderlinge visitatie. Thema’s zijn onder meer de kwaliteit van het zorgproces rond individuele cliënten, de ruimte van cliënten voor eigen regie, de ervaringen van cliënten, en het samenspel tussen cliënt, medewerkers, informeel netwerk en vrijwilligers.
Deskundigheidsbevordering
Alle medewerkers die in vaste dienst zijn, hebben in totaal 61% van de verplichte trainingen gevolgd. Om dit percentage naar de 100 te krijgen, heeft de opleidingscoördinator managementinformatie ontwikkeld die leidinggevenden en teams helpt om te zien wie een training nog moet volgen. Ook geeft de informatie inzicht in hoe actief medewerkers zijn met hun professionele ontwikkeling. Vanwege corona moesten we met name de fysieke trainingen afgelasten, zoals BHV- en agressietraining. In het najaar is een flinke inhaalslag gemaakt. Trainingen zoals ‘Dit vind ik ervan’ en scholingen over medicatie zijn naar de online omgeving omgezet.
Expertisegroepen voor kennisontwikkeling en -uitwisseling
Amsta Karaad kent expertisegroepen rond autisme, communicatie, forensische zorg, hechting en trauma, psychopathologie, verslaving en seksualiteit. Gedragswetenschappers en begeleiders houden de kennis in hun expertisegebied bij en vertalen deze naar de organisatie.
Opleiding voor coördinerend begeleiders en gedragswetenschappers
Voor begeleiders die coördinerend begeleider willen worden, hebben we samen met de Hogeschool van Amsterdam een ontwikkeltraject ontworpen. Zo worden zij sterker in hun coördinerende rol. In 2020 is het traject aangescherpt op hbo-competenties. Twee gedragswetenschappers zijn gestart met de GZ-opleiding; één gedragswetenschapper heeft de opleiding afgerond.