Ruimte van cliënten voor eigen regie

Vrijheid en zelfbeschikking
Binnen Amsta hebben we veel aandacht voor vrijheid en zelfbeschikking: elke cliënt ontvangt de ondersteuning of zorg in vrijheid. Soms vraagt een beperking van een cliënt om vrijheidsbeperking. We doen dit alleen als het niet anders kan, met zorgvuldige maatregelen en niet langer dan nodig.
Onvrijwillige zorg evalueren we nu volgens het stappenplan van de Wet zorg en dwang. Stap 1 is in 2020 uitgevoerd: alle vormen van onvrijwillige en vrijheidsbeperkende zorg zijn na multidisciplinaire afweging opgenomen in het ondersteuningsplan van cliënten. Stap 2, de multidisciplinaire afweging met een interne deskundige die niet bij de zorg betrokken is, hebben we begin 2021 voor alle cliënten uitgevoerd. Stap 3, de blik van de externe deskundige, volgt.
Vide: uitleg over de Wet zorg en dwang en het stappenplan
Huiskamergesprekken
Op alle locaties voeren we huiskamergesprekken met cliënten, verwanten en medewerkers. Dit is een methode om laagdrempelig cliëntervaringen te delen en de medezeggenschap vorm te geven. Het gesprek geeft ook ruimte om samen over oplossingen en verbeteringen na te denken. Mede door corona hebben de huiskamergesprekken niet altijd plaatsgevonden. In 2021 pakken we dit op.
Centrale cliëntenraad, cliënten- en verwantenkamers
De Centrale Cliëntenraad (CCR) functioneert op Amsta-breed niveau. Amsta Karaad kent daarnaast een eigen cliëntenraad, die is onderverdeeld in een cliënten- en een verwantenkamer. Beide kamers behandelen adviesaanvragen en geven samen één advies.
Op verzoek van de cliëntenraad hebben cliënten een grotere stem gekregen in het aanstellingsbeleid. Zowel bij sollicitaties als evaluatiegesprekken telt hun mening mee. De verwantenkamer heeft moeite om leden te werven. In 2020 zijn er wel twee nieuwe leden en een voorzitter benoemd.