Ervaringen van cliënten
De methodiek van ‘Dit vind ik ervan’
Amsta Karaad werkt met het instrument ‘Dit vind ik ervan’. Wat vinden cliënten belangrijk? En hoe beoordelen ze verschillende thema’s? Minimaal eens per jaar spreken we met de cliënt, verwant en/of vertegenwoordiger over de ervaringen met de zorgverlening. De uitkomsten verwerken we in het ondersteuningsplan. In 2020 hebben 27 medewerkers de training 'Dit vind ik ervan' gevolgd. We hebben nu 290 getrainde vaste medewerkers.
In 2020 zijn binnen heel Karaad voor 423 cliënten (84%) vragenlijsten ingevuld. Voor de intramurale zorg waren dat er 186 (169 in 2019). De thema’s die als meest belangrijk worden aangemerkt zijn Familie, Lijf en Gevoel. Dit zijn, op Familie na, juist de thema’s die het minst positief worden beoordeeld. De meest positieve beoordeling is er voor de thema’s Veilig voelen en Familie. Wat Gevoel, Lijf en Doen betreft zien cliënten graag een verandering.
Zorgkaart Nederland
In 2020 heeft Amsta Karaad geen nieuwe beoordelingen op Zorgkaart Nederland gekregen. Het huidige gemiddelde op Zorgkaart is: 7,3 (11 beoordelingen).
Klachtenfunctionaris
Sinds april 2020 werkt Amsta met een klachtenfunctionaris van het Landelijk Steunpunt Medezeggenschap. Die heeft sinds mei 10 klachten geregistreerd (9 in 2019). Voor 9 klachten kon de functionaris bemiddelen.
Cliëntenvertrouwenspersoon
Met de komst van de Wet zorg en dwang per 1 januari 2020 geldt de verplichting dat de cliëntenvertrouwenspersoon onafhankelijk is. Amsta werkt daarom nu met een externe vertrouwenspersoon van Stichting Zorgstem.
In 2020 ondersteunde de cliëntenvertrouwenspersoon 11 cliënten en naasten bij Amsta Karaad. Het ging om vragen over zorg en begeleiding, verblijf en inrichting van het eigen leven, maar ook om bijstand bij onvrede, bijvoorbeeld over het recht op bezoek.
Het aantal vragen is minder dan in 2019: toen meldden 64 cliënten en naasten zich. Deels is dat verklaren, omdat zij hun weg nog moeten vinden naar de vertrouwenspersoon. Deels heeft het te maken met de veel bredere ondersteuning die de interne vertrouwenspersoon bood. De externe persoon is er specifiek voor advies en bijstand over onvrijwillige zorg en de Wet zorg en dwang.