Coronavirus
Maatregelen losgelaten

Gelukkig hebben we de corona-maatregelen kunnen loslaten. Zo is het gebruik van een mondneusmasker en houden van afstand niet meer nodig. Als er besmettingen zijn dan moeten we natuurlijk weer maatregelen nemen. U hoort dit dan via de afdeling waar uw naaste verblijft.
Onze Herstel afdelingen zijn nog wel wat voorzichtiger
Omdat mensen hier tijdelijk verblijven en er veel wisselingen zijn. Medewerkers in de directe zorg werken dichtbij nog uit voorzorg met mondneusmasker en handschoenen. Ook houden we afstand waar dat kan en verstandig is.
Sommige locaties en afdelingen houden vaste bezoektijden
Zoals onze herstelafdelingen. U hoort dit van de afdeling zelf waar uw naaste verblijft.
Samen letten we nog steeds op hygiëne
-
Was en desinfecteer regelmatig uw handen.
-
Hoest en nies in uw elleboog
-
Gebruik papieren zakdoeken.
-
We geven geen handen om allerlei infecties te voorkomen
Soms gelden op andere locaties bij Amsta en Amsta Karaad iets andere regels als dat voor de veiligheid van de bewoners nodig is.
Heeft u klachten? Kom dan niet op bezoek
Heeft u corona-achtige klachten? Laat u zich dan meteen testen en kom niet op bezoek. Gelukkig zijn er manieren om contact op afstand te onderhouden, zoals Skype, Whatsapp, Facetime, Familienet of de telefoon.
Testen bij klachten en isolatie nog steeds nodig
We krijgen regelmatig vragen of testen nog wel nodig is. Vaccinatie biedt geen volledige bescherming. Daarom blijft het heel belangrijk dat mensen met corona-achtige klachten meteen worden getest en in isolatie gaan. Ook bieden we bewoners een herhaalprik aan (booster)
Bezoek en corona op de afdeling
Alleen wanneer er op een afdeling/locatie veel bewoners zijn besmet met corona, kan bezoek soms tijdelijk niet doorgaan. Familie wordt dan persoonlijk geïnformeerd. Als familie een dringende reden heeft om toch te komen, dan kan men dit bespreken met het zorgteam en de arts.
- Bij een verdenking of als één bewoner corona heeft, laten we het bezoek zo veel mogelijk op verantwoorde manier doorgaan; soms komen er bezoektijden of bezoek op afspraak.
- Als meerdere bewoners en medewerkers het virus hebben en/of ziek zijn, dan kan een (deel) van de afdeling in isolatie (quarantaine) gaan. Mogelijk is bezoek dan tijdelijk niet mogelijk totdat de afdeling weer corona-vrij is.
Vragen en antwoorden
Amsta volgt de richtlijnen van de GGD en het RIVM. En soms nemen we striktere maatregelen als dat nodig is voor de gezondheid en veiligheid van bewoners en medewerkers. Medewerkers en bewoners met klachten worden getest. Al onze medewerkers weten hoe ze zo hygiënisch mogelijk kunnen werken. Zo maken we de kans op overdracht van het virus zo klein mogelijk.
Ja, als er vermoedens zijn dat een medewerker of bewoner is besmet met corona kan Amsta testen afnemen. De GGD onderzoekt de kweek en geeft de uitslag door aan Amsta.
De arts legt bij verdenking belt de direct betrokken familie. De cliënt wordt dan getest. Ook nemen we op de afdeling alvast maatregelen waar nodig, volgens de richtlijnen van GGD en RIVM.
Dan nemen we direct verdere maatregelen. De cliënt wordt op zijn/haar kamer geïsoleerd verpleegd. Als dat nodig is, bijvoorbeeld als de de patiënten niet in hun kamer blijven, gaat de afdeling tijdelijk in isolatie. Zo voorkomen we dat het virus zich mogelijk verder verspreidt op de locatie. Bezoek is dan welkom met beschermende middelen zoals mondneusmasker, handschoenen en schort. Wij houden uiteraard de gezondheid van de bewoners en medewerkers goed in de gaten en nemen extra hygiënemaatregelen.
Bij Amsta Karaad waar mensen met een verstandelijke beperking wonen, nemen we dezelfde maatregelen. We bekijken per situatie samen met onze artsen, de GGD wat de beste en verstandigste stappen zijn. We werken hierbij volgens de richtlijnen van het RIVM.
Als we vermoeden dat een cliënt het coronavirus heeft, neemt de arts direct persoonlijk contact op met de naast betrokken familie. U wordt dan gebeld.
Ja, het is belangrijk elkaar goed op de hoogte te houden. Daarom neemt de manager contact op met de familie van de bewoner die positief is getest. Alle familieleden/verwanten van de afdeling ontvangen een e-mail of brief.