Topcare predicaat voor Korsakov
Amsta heeft een succesvolle visitatie voor het Topcare predicaat voor zorg aan mensen met het syndroom van Korsakov achter de rug. Dit betekent dat Amsta met haar expertisecentrum Korsakov kwalitatief goede en zeer specialistische zorg levert aan deze complexe doelgroep.
Bewezen excellente zorg
Topcare staat voor topzorg voor mensen met complexe aandoeningen die specialistische zorg nodig hebben. Zoals mensen met Korsakov. Zorginstellingen met het Topcare predicaat bieden excellente zorg en behandeling aan cliënten of bewoners. Het betekent dat de mensen die er werken goed weten wat er voor deze doelgroep nodig is, deze expertise graag delen met ketenpartners én steeds op zoek zijn naar manieren waarop het nog beter kan. Participeren in wetenschappelijk onderzoek hoort daar ook bij.
Topcare behaal je niet zomaar. Het zijn ambitieuze criteria waar je aan moet voldoen. Vorig jaar bleek dat Amsta na een succesvolle proefvisitatie in 2021 voor het predicaat kon opgaan.
Het Amsta Korsakov Expertisecentrum biedt kennis, kwalitatief goede zorg, samenwerking en doet wetenschappelijk onderzoek
Bij het expertisecentrum is veel kennis over Korsakov. Bewoners krijgen uitgebreide specialistische zorg die elke keer wordt verbeterd. Amsta doet wetenschappelijk onderzoek en trekt hierin samen op met universiteiten en kennisinstituten. Voor ketenpartners is het expertisecentrum een plek voor kennis en vragen. Zodat in de regio Amsterdam en in Nederland meer kennis over Korsakov wordt gedeeld en mensen met Korsakov die langdurige intramurale zorg nodig hebben bij Amsta terechtkunnen.
Lia Edel, klantgroepmanager Amsta: “Ik ben trots op het team en dat we ons vanaf nu Topcare Centrum mogen noemen voor mensen met Korsakov. We bieden zeer persoonsgerichte zorg en door onze expertise en werkwijze wordt de zorg elke keer beter. Dat is fijn voor onze cliënten en geeft uitdaging en werkplezier bij onze medewerkers.”
Onderzoek naar leren van nieuwe vaardigheden en welzijn door huisdieren voor mensen met Korsakov
Amsta implementeerde eerder de foutloos leren-app waarmee mensen met Korsakov nieuwe vaardigheden leren, meer structuur in hun dag kunnen aanbrengen en zo meer eigen regie terugkrijgen over hun leven. Zoals strijken of de krant halen.
Ook doet Amsta nu onderzoek of huisdieren een bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van bewoners met Korsakov. De eerste resultaten laten zien dat de katten Muppet en Nelis op een woongroep in locatie De Beusemaecker een positieve bijdrage geven aan het welzijn van bewoners. De cliënten waren minder teruggetrokken, verzorgden zelf de katten, namen actiever deel in de woongroep en aten beter.