'Mijn levenslied' en de kracht van muziektherapie voor mensen met dementie
Deze week was de dag van de muziektherapie (15 november). Een goed moment om aandacht te vragen voor het bijzondere werk van onze muziektherapeuten en muziekagogen voor onze bewoners. Waaronder het nieuwe initiatief 'Mijn levenslied' om de kracht van muziek in te zetten voor onze bewoners met dementie.
‘Mijn levenslied’ vragenlijst met muziekvoorkeur van bewoners
Binnen Amsta hebben de muziektherapeuten en muziekagogen de handen ineengeslagen en samen de muzikale vragenlijst ‘Mijn levenslied’ ontwikkeld. Deze vragenlijst is bedoeld om de persoonlijke muziekvoorkeur van bewoners in kaart te brengen. Om met muziek herinneringen en plezier te brengen. Ook kun je met muziek mensen activeren of structuur geven. Door 'Levenslied' maken we de zorg nog persoonlijker en proberen we het welzijn van onze bewoners te vergroten.
‘Mijn levenslied’ richt zich nu specifiek op ouderen met zware dementie (PG). In de toekomst komt er ook een aparte vragenlijst voor de andere doelgroepen binnen Amsta. ‘Mijn levenslied’ is geïnspireerd op het project Philala voor mensen met een verstandelijke beperking bij Philadelphia. Een mooie cross-over dus.
Wat is muziektherapie eigenlijk en wat doet het?
Muziektherapie is een methodische vorm van hulpverlening waarbij muzikale middelen binnen een therapeutische relatie worden ingezet om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bewerkstelligen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied. Muziektherapeuten werken samen met andere behandelaren van het Behandel Advies Centrum van Amsta en de zorgteams. Bijvoorbeeld na verwijzing van een specialist ouderengeneeskunde of een psycholoog. Muziektherapie kan individueel of in een groep. In de behandeling maakt de muziektherapeut gebruik van muziek-therapeutische methodieken en technieken. Zoals (samen) improviseren, luisteren naar muziek, componeren, spelen, zingen of bewegen op muziek.
Amsta heeft ook muziekagogen, wat doen zij?
In het Dr. Sarphatihuis werken er naast muziektherapeuten ook muziekagogen. Bij muziekagogie is het doel om het algemene welzijn van de bewoner te verbeteren door middel van muziek. In tegenstelling tot muziektherapie wordt er geen behandeltraject opgezet bij de bewoners. Ontspanning, plezier en het activeren van de bewoners is bij muziekagogie een belangrijk onderdeel. Het samen zingen, bewoners actief laten deelnemen aan de muziek en voor hen persoonlijke afspeellijsten samenstellen zijn de voornaamste bezigheden van de muziekagoog.