Elkaar beter begrijpen: Amsta Karaad werkt met cliënten en mantelzorgers aan inclusiever samenwerken
Goede zorg vraagt om luisteren naar elkaar. Een samenspel tussen de zorg, cliënt en mantelzorgers. Maar in de ondersteuning van mensen met een verstandige beperking kunnen verschillen in positie, status en communicatievaardigheden een goede samenwerking soms in de weg staan.
Elkaar beter begrijpen
Hoe zorgen we dat we elkaar beter begrijpen en hoe komen we tot een gelijkwaardige samenwerking waarin alle partijen zich gehoord voelen? Om die vraag te beantwoorden startten Amsta Karaad en drie andere zorgaanbieders in samenwerking met de Hogeschool Utrecht een onderzoek. Het project ontwikkelt in 'werkplaatsen' concrete methoden en hulpmiddelen die bijdragen aan dialoog, gedeelde besluitvorming en de vormgeving van persoonlijke toekomstplannen en ondersteuningsplannen van cliënten. Het onderzoek richt zich op de ambulante zorg van Karaad voor mensen met een licht verstandelijke beperking.
Len van Eeden, clustermanager Ambulant Specialistisch Team Amsta Karaad:
“De benadering is heel praktisch. Cliënten, begeleiders, familie en naasten gaan samen aan de slag om te kijken wat er nodig is voor een gelijkwaardige samenwerking, en hoe iedereen daar op zijn eigen manier aan kan bijdragen. Samen ontwikkelen zij een methodiek die ervoor zorgt dat zij elkaar begrijpen. Veel cliënten die meedoen geven duidelijk aan dat ze meer betrokken moeten worden, dus dat geeft wel aan hoe belangrijk hun actieve bijdrage aan dit project is. De lessen die leren zijn erg waardevol, en kunnen straks hopelijk ook breder worden ingezet. Bijvoorbeeld voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking.”
Meer weten over het de resultaten van de werkplaatsen? Bekijk dan deze presentatie, of neem voor meer info een kijkje op de website van het project.
Voor vragen over het project binnen Amsta Karaad kunt u mailen naar: l.vaneeden@amsta.nl