Amsta Karaad gaat werken met nieuwe methode voor begeleiding LVB+'ers
Amsta Karaad gaat na de zomer werken met Lifewise: een nieuwe en bijzondere methodiek voor de begeleiding van LVB+ cliënten. Dit zijn cliënten met een lichtverstandelijke beperking en bijkomende complexe problemen zoals ADHD, hechtingsproblematiek, agressie, eenzaamheid, drugs- en alcoholgebruik of het ontbreken van een netwerk.
Methodisch kader met wetenschappelijke basis
Het methodisch kader Lifewise werd door collega zorgroganisaties Cordaan en Middin ontwikkeld. De basis voor de nieuwe methodiek wordt gevormd door wetenschappelijk onderzoek dat het Amsterdam UMC naar de begeleiding van de doelgroep LVB+ deed Veel LVB+' ers hebben moeite om zich te redden in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt (denk bijvoorbeeld aan digitalisering). Dit zorgt soms voor problemen en vraagt van begeleiders extra inzet, creativiteit, flexibiliteit en vakmanschap.
Begeleiding LVB+ is maatwerk
De begeleiding van mensen met LVB+ vraagt om maatwerk en is altijd afhankelijk van context. Doel is om het leven van de cliënt te stabiliseren en cliënten te begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Werk, maatschappelijke participatie en verantwoordelijkheid voor zichzelf en anderen vormen de basis van zelfstandigheid.
Houvast voor begeleiders en minder stress bij cliënten
Lifewise is bedoeld om begeleiders hierin houvast te bieden en moet tegelijkertijd zorgen voor minder stress bij de cliënten zelf. De methode rust op 4 pijlers (Verbinden, Stabiliseren, Ontwikkelen en Inbedden) en een aantal bijbehorende handvatten. In een speciaal leertraject en met een webapp worden begeleiders, managers en behandelaren toegerust om LifeWise in de praktijk te brengen. Met effect, blijkt uit vervolgonderzoek door het Amsterdam UMC (eind 2018): LifeWise fungeert voor begeleiders als een kompas in het dagelijkse werk.
Enthousiast over nieuwe methodiek
Amsta is altijd op zoek naar manieren om zorg te verbeteren en investeert daarom graag in nieuwe methodes die daarbij helpen. Mark Hiddema, klantgroepmanager van Amsta Karaad, is dan ook enthousiast dat Amsta Karaad straks met Lifewise gaat werken:
‘Lifewise brengt de werkwijzen en interventies voor deze doelgroep in één methodiek samen. Het geeft onze medewerkers concrete handvatten om onze cliënten te helpen. Zodat ze zo goed mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving en steviger in het leven staan. De app is daarbij een handige tool die toegang tot die kennis biedt en die laat zien welke interventies in specifieke situaties het beste kunnen worden toegepast. Een benadering die ervoor zorgt dat interventies veel beter aansluiten op de mogelijkheden van de cliënt zelf. We kijken ernaar uit om met Lifewise aan de slag te gaan.'