Vaccinatie COVID-19
Boosterprik voor bewoners en medewerkers
De bewoners in de ouderenzorg en bij Amsta Karaad hebben via ons Behandel Adviescentrum de boosterprik gekregen. Ook kunnen medewerkers bij Amsta hun booster halen of bij de GGD. We bieden deze prik aan om hen meer bescherming te geven tegen het coronavirus.
Boosterprik bewoners en medewerkers
- De booster is de derde corona-vaccinatie met het Pfizer-vaccin.
- Er zit voldoende tijd tussen de vaccinatie tegen influenza (griepprik) en de booster (minimaal 1 week).
- We zoeken altijd vooraf met naasten en/of bewoners voor toestemming om de boosterprik te krijgen.
Bewoners en medewerkers kunnen de boosterprik nog niet krijgen als zij
- minder dan 3 maanden geleden hun tweede prik hebben ontvangen;
- minder dan 3 maanden een coronabesmetting hebben doorgemaakt.
We regelen in overleg met de bewoner en naasten dat de prik later wordt gegeven.
Waarom de boosterprik?
Uit onderzoek blijkt dat na een tijd de werking van het coronavaccin iets afneemt, vooral bij ouderen bij wie het immuunsysteem vaak minder goed werkt.
We geven de booster dus om zo veel mogelijk te voorkomen dat mensen ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden. Nu het aantal besmettingen groeit, de omikronvariant opspeelt en we ons in een 4e golf bevinden, is dat extra belangrijk. Ook om de bezetting van het personeel in de lucht te houden.
Op 28 en 29 januari 2021 kregen we onze bewoners in de ouderenzorg en cliënten van Amsta Karaad hun eerste coronavaccinatie. De 2e prik volgde vier weken later op 25 of 26 februari. Verpleeghuisbewoners waren met de zorgmedewerkers de eerste groep die het vaccin kregen begin dit jaar.
Meer informatie over het coronavaccin
- De corona-vaccinatiepagina van de Rijksoverheid
- Op de website www.steffie.nl staat een filmpje met duidelijke uitleg over de vaccinatie.
- Om mensen met een verstandelijke beperking (en hun begeleiders) duidelijk uitleg te geven over het vaccineren maakte de Rijksoverheid de praatplaat 'Prik tegen corona' (zie hiernaast).
Vragen en antwoorden coronavaccin
Ja. Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. De vaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Het Europese medicijnagentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen of een vaccin tegen corona veilig en effectief is. Dit gebeurt bij elk vaccin in Nederland. De bewoners zijn gevaccineerd met het Pfizer-vaccin, ook de 3e boosterprik is Pfizer.
Na vaccinatie kun je last hebben van koorts, hoofdpijn en moeheid. Ook spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en braken kunnen optreden. Deze klachten ontstaan binnen één of enkele dagen na vaccinatie en gaan vanzelf weer over, maar kunnen wel vervelend zijn.
Ja. Het gaat ook niet van uw eigen risico af.
Ja, elke zorgmedewerker die zich wilde laten vaccineren, heeft twee vaccinaties gehad begin dit jaar. Ze konden t/m 24 december bij Amsta de boosterprik halen of zelf afspraak maken bij de GGD.
Ja, hygiënisch werken, een mondneusmasker gebruiken en 1,5 meter afstand blijven nodig. We zitten nu in de 4e golf en er zijn veel besmettingen in Nederland. De kans dat je zelf ziek wordt is na vaccinatie veel kleiner, maar er is wel nog een kans dat je het virus doorgeeft. Daarbij zijn er inmiddels ook nieuwe meer besmettelijke mutaties van het virus, zoals de deltaplus- en omikronvariant.