Vijf klantgroepen
Zo bundelen we kennis en expertise
Om al onze cliënten de zorg te bieden die ze nodig hebben, heeft Amsta zich georganiseerd in 'Klantgroepen'. Want mensen met een verstandelijke beperking hebben andere ondersteuning nodig dan ouderen met dementie. En mensen met het syndroom van Korsokav weer andere zorg dan ouderen met een lichamelijke beperking. Door in klantgroepen te werken, bundelen we de kennis en expertise en kunnen we specialistische zorg en behandeling bieden.
Leven op stadse wijze: eigen regie centraal
Een thuis bieden aan Amsterdammers met een intensieve begeleidingsbehoefte. En hen ondersteunen om te leven op een manier die bij hen past. Bij de klantgroep Leven op stadse wijze voert de bewoner zoveel mogelijk regie over eigen leven.
In de woongroepen en huizen binnen deze klantgroep wonen mensen met een somatische zorgbehoefte of met een hersenbeschadiging. Ze hebben wensen als ieder ander. Een volwaardige woonstudio bijvoorbeeld, contact met vrienden en familie. Naar de vertrouwde club of kroeg blijven gaan, onderdeel zijn van wijk en buurt. Iets betekenen voor de samenleving, er toe doen. De bewoners worden begeleid binnen drie expertiseclusters: dementie op jonge leeftijd, gerontopsychiatrie en Korsakov. Deze zorg ontwikkelt Amsta naar Topcare. Dat betekent voortdurende focus op verbetering en innovatie. En veel samenwerking met universiteiten en hogescholen.
Zelf kiezen
Kwaliteit van leven, dagelijks geluk, zelf kiezen en zoveel mogelijk zelf doen, staan in de zorg centraal. Want ook al kun je niet veel, je kunt wél kiezen hoe je je dag wilt vullen. De dromen en wensen van de individuele cliënt, vormen daarom voor het team de basis voor de zorg die ze verlenen. Uitgangspunt daarbij is dat zorgzame en respectvolle verzorging, net zo belangrijk is als het voeren van een diepgaand gesprek of samen met de cliënt naar de stad gaan.
Leven in kleine groep: een thuisgevoel bieden
De wereld van mensen met dementie is klein. Daarom staat het bieden van een thuisgevoel bij de klantgroep Leven in kleine groep centraal. Bewoners plezier in het leven bieden, zit ‘m vooral in de kleine momenten van warmte en verbinding.
Wie lijdt aan dementie, verliest langzaam grip op het leven. Dat roept angst op. Daarom staat echt in contact komen, bij deze klantgroep voorop. Mensen met dementie comfort bieden, betekent zorgen dat ze gezien worden. Tonen dat ze erbij horen. En hen bevestigen in hun identiteit. Weten wie ze waren en wat ze ooit deden.
Samen doen
Voor veel bewoners is samenzijn belangrijk. Meedoen met dingen die in de woonkamer gebeuren. Of soms alleen meebeleven, gewoon kijken naar wat anderen doen. De teams werken zoveel mogelijk vanuit ‘belevingsgerichte’ en warme zorg. Dat betekent aansluiten bij de belevingswereld en gevoelens van de bewoner. Medewerkers combineren kennis en professionaliteit dan ook met werken vanuit hun hart.
Zorg, behandelteam, vrijwilligers en naasten werken nauw samen, ieders rol en expertise wordt daarbij gerespecteerd en benut. Familieleden en vrienden worden gestimuleerd om af en toe mee te eten of te koken. Het is belangrijk dat ook zij zich thuis voelen bij Amsta.
Amsta Karaad: meedoen in Amsterdam
Amsta Karaad biedt een veilige plek aan mensen met een verstandelijke beperking. De ondersteuning is er op gericht dat zij zoveel mogelijk meedoen met alles wat Amsterdam te bieden heeft. Of het nou gaat om wonen, werk of recreatie.
Wat heeft iemand nodig? Wat kan en wil hij? Karaad biedt de leefomgeving en ondersteuning die past bij de behoefte en mogelijkheden van de individuele cliënt. Van 24-uurs begeleiding tot ondersteuning aan mensen die zelfstandig wonen. Op enkele locaties is ook dagbesteding. Ook mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag zijn welkom.
Contact
Bij Karaad is geen dag hetzelfde. Werkelijk contact maken en iemand een stap verder helpen is het uitgangspunt. Al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want voor begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking, bestaat geen eenduidig recept. We bieden warme zorg en ruimte zodat bewoners zich kunnen ontwikkelen. Maar net zo belangrijk als individuele ondersteuning, is het aanbieden van een helder kader en structuur. In de zorg en begeleiding trekken cliënt en begeleider samen nauw op. Soms jarenlang. Ze delen lief en leed. En soms ook heel veel lol.
Leven met de wijk - oog voor zelfredzaamheid
Een fijne dag bieden aan mensen die dat niet meer zelf kunnen organiseren. Ze wonen bij Amsta en ook soms nog op zichzelf. Naast zorg, biedt de klantgroep Leven met de wijk dagbesteding die prikkelt, activeert en stimuleert.
Zware zorg is nog niet aan de orde voor de mensen van deze klantgroep. Maar helemaal zelf redden ze het ook niet meer. Ze wonen op zichzelf of bij Amsta in hun eigen studio. Andere bewoners ontmoeten ze in de ontmoetingsruimte. Interesse in de buitenwereld is er zeker. Maar zonder begeleiding lukt het ze niet om actief te blijven. Eenzaamheid ligt daardoor op de loer.
Een fijne dag
Op een prettige manier de dag doorbrengen betekent voor iedereen iets anders. Bij Amsta sluiten we aan bij de interesses en mogelijkheden van onze cliënten. Hoe ziet een ideale dag er uit voor hem of haar uit? We zoeken ontspannende en inspirerende vormen van dagbesteding die passen. Individuele en groepsactiviteiten, variërend van wandelen en bewegen tot een lezing, spelletjes of een museumbezoek. Zinvolle, gezellige activiteiten met gelijkgestemden in geborgenheid. Gewoon dichtbij. Want de stad ingaan is vaak lastig. De stadse gezelligheid brengen we gewoon in huis.
Herstel – tijdelijke zorg en behandeling in een therapeutische omgeving
Soms kan het gebeuren dat iemand tijdelijk extra zorg nodig heeft of langer de tijd nodig heeft om te herstellen na bijvoorbeeld een ongeluk of chirurgische ingreep. Als specialistische ziekenhuishulp niet meer nodig is, maar naar huis gaan is nog geen optie, dan komen wij in beeld.
Bij Herstel van Amsta worden mensen tijdelijk opgenomen en leveren wij zorg en behandeling in een therapeutische omgeving. Dit betekent dat onze therapeuten, artsen en zorgmedewerkers stimuleren de patiënt datgene te oefenen wat nodig is om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren. We houden hierbij rekening met hun beperkingen en mogelijkheden. We doen er alles aan om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, maar deelnemen aan een herstelprogramma is ook heel hard werken.