Gildeleren
Leren op de werkvloer van het Dr. Sarphatihuis

In februari 2018 verzorgt Amsta en het MBO College West van het ROC van Amsterdam met Gildeleren bij het Dr. Sarphatihuis en in de Poort. Het Gildeleren is een bijzondere vorm van onderwijs waarbij studenten niet naar school gaan, maar leren en werken in de praktijkomgeving zelf. Nieuwe studenten kunnen elk jaar in februari en in september instromen.
Wat is Gildeleren?
Leren in de praktijk! Je krijgt les en loopt stage bij een grote locatie van Amsta. Dat doe je vier dagen per week. Je krijgt 1 hele dag en 2 halve dagen les en 1 hele dag en 2 halve dagen loop je stage. Op de lesdagen is er altijd een vaste docent van ROC Amsterdam aanwezig en er zijn ook uren ingeroosterd voor zelfstudie. De praktijkopleider van Amsta is beschikbaar voor het Gildeleren en komt met regelmaat naar de klas en op de werkvloer. Je gaat alleen voor speciale gelegenheden naar school, zoals de centrale examens.
Brede oriëntatie
Het Gildeleren heeft een brede oriëntatie, en omvat vier beroepsopleidingen tegelijk:
- Verzorgende IG/ Maatschappelijke zorg (niveau 3)
- Verpleegkundige (niveau 4)
- Vitaliteitsbegeleider (niveau 3)
- Beautyprofessional in de zorg (niveau 3)
- Studenten kunnen instromen in een groep die al draait
- Ook VIG studenten die aansluitend verpleegkundige willen worden kunnen instromen en het diploma verpleegkunde behalen in 2.5 jaar.
Nieuwe beroepen voor completer zorgaanbod
Vitaliteitsbegeleider en Beautyprofessional zijn nieuwe beroepen die dit jaar voor het eerst in het Gildeleren zijn opgenomen. Beroepen waarbij zorgtaken worden gecombineerd met specifieke aandacht voor bewegen en gezondheid en voor schoonheids- of voetbehandelingen. Een mooie toevoeging die ons zorgaanbod completer maakt en goed aansluit op de hedendaagse zorgvraag en wensen van onze bewoners.
- Je krijgt een goede stagevergoeding
- Je blijft een BOL-student, dus houdt recht op studiefinanciering en OV-kaart
- Je krijgt les in de praktijk
- Medewerkers van Amsta begeleiden jou
- Vier tot vijf dagen per week zijn docenten aanwezig
- Je brengt wat je leert meteen in de praktijk
- Tijdens de stage- en lesdagen ruimte voor huiswerkbegeleiding
- Werken midden in de stad in de Roetersstraat (Locatie Dr. Sarphatihuis, of in de Hugo de Grootkade (locatie De Poort).
Voor wie is Gildeleren?
Omdat er elke dag een docent aanwezig is, kan deze je in de praktijk feedback geven en ondersteunen bij leervragen. Omdat je veel begeleiding krijgt tijdens het werken, hoef je veel minder in de klas te zitten. Dus als je niet de persoon bent om hele dagen op school te zitten dan past Gildeleren goed bij je.
Theorie en praktijk verweven
Bij het Gildeleren is de praktijk leidend voor het leerplan. Je werkt op verschillende afdelingen in het Dr. Sarphatihuis, of in de Poort en krijgt er ook les. Je maakt echt deel uit van de verschillende zorgteams en wordt intensief begeleid door zowel een begeleider vanuit Amsta als door je docent en de praktijkopleider. De docent gaat tijdens de lessen in op wat je in de praktijk tegen komt. Ook krijg je gastlessen van bijvoorbeeld hygiënisten, ergo- of fysiotherapeuten die bij Amsta werken.
Ik heb een bewoner geholpen om naar het restaurant te gaan. De docent heeft dat gezien en bespreekt met me hoe ik contact kan maken met iemand die niet goed kan praten. Nu weet ik beter hoe ik overkom op de bewoner.
De zorg voor ouderen verandert op dit moment. We zoeken daarom naar studenten die mee willen denken: hoe kun je bijvoorbeeld het levensverhaal van de cliënt achterhalen en centraal stellen? Je volgt dus niet alleen de opleiding maar je bent ook meteen een collega die meebouwt aan de vernieuwingen in de zorg. Als je creatief bent, graag zelf nieuwe ideeën bedenkt, dan willen we je heel graag welkom heten bij het Gildeleren.
Een voorbeeld: een van de cliënten is erg stil en doet eigenlijk niets meer. Ze werkte vroeger op de markt. Je vraagt je af wat je zou kunnen doen. De werkbegeleider vraagt je om een aanpak te bedenken, bij voorkeur iets nieuws. Tijdens de theorieles laat de docent zien hoe je nieuwe ideeën kunt bedenken.

Over het Dr. Sarphatihuis
Het Dr. Sarphatihuis van Amsta is gevestigd in een eeuwenoud, monumentaal pand in de Plantagebuurt in Amsterdam. De sfeer van het gebouw, met de mooie gevels, de prachtige tuinen en de statige Regentenzaal is bewaard gebleven. Ook de ligging van het gebouw is bijzonder: aan de voorkant de levendige Roetersstraat met de studenten van de UvA en koffietentjes, aan de zijkant een rustige gracht én vlakbij Artis. Het is een plek waar mensen tot rust kunnen komen en toch mee kunnen doen aan het stadsleven.
Het Dr. Sarphatihuis wil een woonvoorziening zijn voor alle oudere inwoners van Amsterdam. Je komt er bewoners tegen uit alle lagen van de bevolking, dat is een van de charmes van het huis. In 2017 opende Rozeneiland haar deuren, een woning voor LHBTI’ers. In het Dr. Sarphatihuis wonen onder andere:
- mensen met het syndroom van Korsakov
- mensen met verschillende vormen van dementie (psychogeriatrische afdeling)
- mensen die veel lichamelijke (medische) zorg nodig hebben (somatische afdeling)
- ouderen met psychiatrische problematiek (gerontopsychiatrie)
Over de Poort
De Poort is sinds 1969 een gastvrij onderkomen voor ouderen die (medische) zorg nodig hebben. De Poort ligt middenin de stad, aan het water van de Hugo de Grootkade en op loopafstand van de Jordaan, het Westerpark en de gezellige Ten Katemarkt. Vanaf alle etages is er een weids uitzicht over Amsterdam. Op de begane grond kunnen bewoners en buurtgenoten elkaar treffen in De Ontmoeting.
Verdeeld over zes verdiepingen wonen en verblijven in De Poort:
- mensen die revalideren na een medische behandeling
- mensen met het syndroom van Korsakov
- mensen met verschillende vormen van dementie
- mensen die veel lichamelijke (medische) zorg nodig hebben.

Hoe ziet mijn rooster er uit?
Beide locaties hebben veel verschillende groepen cliënten, daardoor leer je veel. Je kunt in principe tot en met je eindexamen in het Gilde blijven. Het programma van de opleiding, de leereenheden, de toetsen en het examen zijn hetzelfde als bij MBO College West.
Je doet alles op het Gilde en soms krijg je een huiswerkopdracht mee. Je gaat vier dagen per week naar de locatie waar jij bent gedurende je opleidingsstage en natuurlijk heb je wel de gebruikelijke vakanties.
Interesse? Meld je aan bij de projectleider van het Gilde. Dat is Rita Helleman: r.helleman@rocva.nl