ZZP 5: Beschermd wonen met intensieve dementiezorg

Wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis voor mensen die ernstig dement zijn. 

Voor wie?

ZZP 5 is bedoeld voor mensen die vanwege dementie intensieve zorg en veel bescherming nodig hebben. U komt voor dit pakket in aanmerking als u vaak in de war bent, veel vergeet en er grote kans is dat er gevaarlijke situaties ontstaan als u zelfstandig blijft wonen.

Ondersteuning en zorg

U hebt recht op gemiddeld 16,5 tot 20 uur zorg per week. De zorgtijd is bedoeld voor zowel de hulp die u alleen krijgt als hulp die u in een groep cliënten krijgt (zoals samen eten, dagbesteding, activiteiten). De hoeveelheid zorg die u krijgt kan per week verschillen. Er is zowel overdag als 's nachts een medewerkers in de buurt.

De zorg en ondersteuning wordt afgestemd op uw individuele wensen en behoeften. U wordt ondersteund bij uw persoonlijke verzorging (wassen, douchen, aan- en uitkleden, toiletgang). U krijgt ook begeleiding. In de huiskamer is altijd een medewerker in de buurt. Het eten en activiteiten doet u vaak met meer mensen samen. De maaltijden worden voor u verzorgd. Als het nodig is, helpt een medewerker u met eten. 

Behandeling behoort ook tot pakket 5. U wordt behandeld door een verpleeghuisarts. Hij is verantwoordelijk voor uw zorgplan. Indien nodig kunt u ook gebruikmaken van de diensten van een fysiotherapeut, ergotherapeut of een psycholoog. 

Woonomgeving

U woont in een verzorgings- of verpleeghuis of in een kleinschalige woonvoorziening (groepswonen). U heeft uw eigen kamer, die u met uw eigen spullen kunt inrichten. Het huis biedt u een veilige en beschutte omgeving. Er is een huiskamer, waar de maaltijd wordt geserveerd en waar u uw huisgenoten kunt ontmoeten.

Activiteiten

U kunt meedoen aan een dagprogramma in een groep. De medewerkers proberen er zoveel mogelijk voor te zorgen dat u kunt doen wat u leuk vindt. Misschien houdt u van koken, afwassen of zingen. Ook kunt u bijvoorbeeld met een medewerker foto's kijken, de krant lezen of naar muziek luisteren.

Waar kunt u terecht met ZZP 5?

Met ZZP 5 kunt u terecht in alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvoorzieningen (groepswonen) van Amsta. Ook kunt u terecht in verzorgingshuizen met een afdeling meerzorg. 

Verzorgingshuizen       Kleinschalige voorzieningen  Verpleeghuizen   
 Amsteldijk (zonder BOPZ-indicatie)  Czaar Peterpunt De Poort
 De Schutse  Meer en Oever Dr. Sarphatihuis
 Nellestein  Mozaïekhofje Wittenberg
 Ingenhouszhof  Vrolikhuizen Jan Bonga
 Vondelstede (zonder BOPZ-indicatie)    
 De Werf (na overleg)